Monica Magnus 1966


Ett inlägg om en Uppsalabok.Ulrika Ewermans bok Monica Magnus 1966En bok som till stor del utspelar sig i stan där jag bor, Uppsala, 
till viss del även på min gata, skriven av en författare med likadant förnamn som jag själv… Valet att låta Ulrika Ewermans verklighetsbaserade roman Monica Magnus 1966 följa med hem var inte svårt. Förra lördagen när vännen FEM var på besök köpte jag boken till vänpris hos Akademibokhandeln.

Den här boken handlar om författarens syster Monica, en syster som författaren inte har träffat. Skuggan av systern och det som hände henne i mitten av 1960-talet har hängt över författaren. Detta gjorde att hon började ”forska” om sin syster. I år debuterade hon som författare med den här boken om Monica. Monica som 14 år ung utgör en lockelse för äldre killar och män. Men den Monica fastnar för är Magnus, åtta år äldre än hon själv. Föräldrarna gör allt för att paret inte ska träffas. Monicas mamma vill att dottern ska bli tryggt gift och bo i villa. Monica själv dras till den farlige Magnus och paret tycks vara omöjligt att separera.

För mig är det mycket svårt att tro att det här är en debutroman, men det är det.  Berättelsen har ett flyt som är fenomenalt och författaren syltar inte in sig i massor av olika bihistorier eller teman. Personerna i boken, delvis okända för författaren, delvis välkända, beskrivs lika väl i båda läger. Det känns nästan som om författaren varit en fluga på väggen i sin systers liv. Systern, som hon aldrig fick träffa.

Jag hade gärna sett lite mer av Uppsala i boken, för på 1960-talet bodde jag inte här (jag kom hit först 1982). Det gjorde däremot mina farföräldrar, men jag tror inte att de umgicks i Monicas och hennes föräldrars kretsar. Däremot kunde de kanske se Magnus hus från huset de bodde i.

Välskriven och gripande, realistisk och troligen mycket nära sanningen. Med det sagt blir Toffelomdömet det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Monica Magnus 1966

 1. Mösstanten skriver:

  Det här verkar spännande. Nu blir jag nyfiken.

  Gilla

 2. uppsalaewa skriver:

  Det verkar vara en intressant bok av en debutant. Jag tror författaren är uppväxt i mitt grannskap.
  Roligt med nya duktiga författare.

  Gilla

 3. Nu blir jag ännu mer pepp på att läsa den här!

  Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.