Ett inlägg om ett appassimentovin.
Sortimentet av röda, italienska viner på det Systembolaget som ligger närmast mig är väl inte så jättestort. Inte heller går jag dit lika ofta som tidigare och när jag gör det är det inte alltid att jag har rödvin i fokus. För ett tag sen hittade jag ett appassimento-vin som fick följa med hem. Appassimentometoden innebär att vinet är gjort på torkade druvor. Detta sägs ge en intensiv smak och fyllighet.
Grandicone Appassimento säljs på literflaska. För en sån betalar köparen precis under hundringen, det vill säga 99 spänn. Vinet är ekologiskt. Det har en alkoholhalt på hela 15 procent.
Vinkompassen rekommenderar vinet till fågel, fläsk, nöt, lamm och ost. Vinklubben tycker att vinet ska drickas till nöt, pizza eller pasta. Här serverades som vanligt ost, två sorters hårdost (cheddar och gruyère), en grönmögelost (S:t Agur) och två dessertostar med smak av pepparrot respektive fyra sorters peppar.
Så här skriver Svenska Dagbladet i en recension av vinet om dess smak:
”Inslag av mörka bär, plommon, körsbär, vanilj och fat.
Vinguiden har lite utförligare på sin webbplats om vinets doft och smak:
”Kraftfull doft av mörka mogna frukter och bär så som plommon, fikon, russin, med inslag av söt kryddighet. […] Smakrikt vin med toner av torkad frukt, fat och söt kryddighet.
Jag drack endast ett glas av vinet, men föll genast för det. Det är smakrikt och fylligt. Doftinslagen av mörka frukter och bär samt kryddor är tydlig. I smaken noterade jag främst mörka bär och en aning vanilj.
Toffelomdömet blir det högsta, för här får köparen mycket vin för lite pengar. Jag vill prova mer av vinet till andra maträtter, framför allt pasta.
Livet är kort.
Värt att prova!
GillaGilla
Bra pris och ett kraftfullt vin!
GillaGilla