Ett inlägg om ett rött vin.
Ett glas vin till några goda ostar en måndagskväll är aldrig fel. Så gjorde vi och det gick hur bra som helst. Förrådet i vinskåpet börjar sina, men jag grävde fram en flaska Barbera d’Alba Busije 2018.
Det här vinet inhandlade jag i augusti för 109 kronor. Det är lite mer än medelfylligt och det har en hög fruktsyra. Alkoholhalten ligger på 14 procent, medan sockerhalten håller sig under 3 gram per liter.
Vinet är gjort på druvan barbera, precis som det förra vinet jag drack. Drvuan är bland de vanligast odlade i Italien, den är blå och ger fruktiga viner.
Systembolaget rekommenderar druvan till lamm eller fläsk, vi åt ostar varav några vällagrade hårdostar, Kaltbach och cheddar, och några dessertostar, av bland annt vitmögel och blåmögel.
Så här kan en läsa på Systembolagets webbplats om vinets smak och doft:
”Fruktig smak med inslag av fat, mörka körsbär, plommon, hallon, anis och örter. […] Fruktig doft med inslag av fat, mörka körsbär, plommon, lakrits, choklad och kryddor.
Vinet doftade helt klart lakrits, men det mest framträdande var ändå den fruktiga smaken. Det riktigt drog ihop sig inne i gommen. Det här vinet passade perfekt till de smakrika ostarna, ostarna var nämligen mycket salta.
Jag dricker gärna det här vinet igen, men då behöver det ljummas aningen. Det hann vi inte med igår kväll.
Toffelomdömet blir högt.
Livet är kort.