Ett inlägg om ett italienskt bubbel.
Det var länge sen vi åt skaldjur tillsammans, Fästmön och jag. Igår på fredagen passade det bra eftersom vi var ensamma (min andra mänskliga sambo gillar inte skaldjur). Jag föredrar att dricka ett mousserande vin till just skaldjur. Rött vin går inte och vitt vin är jag inte så förtjust i. Medan jag stod för maten stod Anna för valet av bubbel. Det blev en flaska Astoria Valdobbiadene Prosecco Superiore 2019, som var nytt och oprövat för oss båda.
Astoriabubblet är torrt och har en hög fruktsyra. Alkoholhalten ligger på 11,5 procent. Sockerhalten är ganska hög, det vill säga nio gram per liter. På prislappen står det 120 kronor.
Vinet är gjort på druvan glera, druvan som tidigare kallades prosecco. År 2009 blev det ju bestämt i Italien att det mousserande vinet ska kallas prosecco och druvan glera. Glera odlas främst i Italien, för övrigt.
Systembolaget rekommenderar Astoria till fisk och skaldjur och som sällskapsdryck. Vi följde alltså rekommendationen.
När det gäller smak och doft framgår följande på Systembolagets webbplats:
”Fruktig, ungdomlig smak med inslag av päron, honungsmelon, citrus och kiwi. […] Fruktig, ungdomlig doft med inslag av päron, kiwi, honungsmelon och citrus.
Jag tyckte att vinet var fruktigt, men samtidigt torrt och gott. Päron och citrus kände jag tydligt i både smak och doft. För mig fungerade det alldeles utmärkt till såväl laxrulle som färska räkor och havskräftor.
Toffelomdömet blir det högsta. Det här bubblet dricker jag gärna igen.
Livet är kort.