Ett inlägg om ett rött, grekiskt vin.
När en äter grekisk mat tycker jag att även drycken ska vara grekisk. När vi besökte Akropolis på mors dag åt vi givetvis grekisk mat. Den här gången valde jag en flaska Agiorgitiko Nemea till maten. Vinet är förstås rött, men också grekiskt, och skulle passa utmärkt till ljust kött. (Vi åt kyckling.) Systembolaget för inte det här vinet, så en flaska kostade förstås lite mer än ett vanligt köpevin. Alkoholhalten ligger på 12,5 procent.
Som namnet förtäljer kommer vinet från Nemea och är gjort på druvan agiorgitiko. Druvan är blå och anses vara lite av Greklands nationaldruva. Den kan användas till olika sorters vin.
Wicked Wine, som rekommenderar vinet till såväl ljust som mörkt kött och kyckling, skriver så här på webben om vinets smak:
”Medelfyllig, rikt fruktig med inslag av mörka bär, körsbär, cassis och plommon med lätt kryddighet och ekfatston.
Jag tyckte att vinet både doftade och smakade mycket. Det var nåt obekant i smaken, nåt som jag inte kunde beskriva. Cassis, kanske? Vinet var lättdrucket och passade utmärkt till kycklingen. Kanske var det emellertid i dyraste laget.
Toffelomdömet blir högt.
Livet är kort.