Ett inlägg om ett rött och gött vin.
På onsdagskvällen – lill-lördag – trollade min sambo fram finfin kvällsmat till mig/dessert till henne. Jag hade ätit en halv låda två dagar gammal mat till lunch och var väldigt sugen på de ostar hon skar upp. Vinet Anna serverade till var Ernst utvalda från Toscana 2016. Systembolaget rekommenderar som vanligt annat än vi åt. Till det här vinet föreslås rätter av lamm- eller nötkött.
Ernst röda utvalda är gjort på druvorna sangiovese och merlot. Sangiovese är väl Italiens vanligaste druva. Merlot är också ganska vanlig, även i Frankrike, och är en druva som mognar snabbt. Inget konstigt eller ovanligt vad gäller huvudingredienserna i vinet, alltså.
Vinets sockerhalt ligger på 6 gram litern och alkoholhalten på 13,5 procent. En flaska av denna ekologiska dryck kostar 99 kronor.
Så här kan en läsa om vinets smak och doft på Systembolagets webbplats:
”Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, plommon, kryddor och vanilj. […] Mycket fruktig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, russin, vanilj, choklad och kryddor.
Jag tyckte att vinet verkligen hade en fruktig smak, nästan åt äpplehållet till, märkligt nog. Det var friskt och lättdrucket och efter ett glas blev det ytterligare ett halvt. Vinet är klassat som mer än medelfylligt och det tyckte jag väl inte. Strävheten noterade jag, men inte vanilj – varken i smak eller doft.
Toffelomdömet blir högt för detta goda och lättdruckna vin.
Livet är kort.