Ett inlägg om ett rödvin som nästan var gratis.

Billigt, fylligt, men ingen eftersmak.
Ibland lyckas jag hitta italienska viner som jag ännu inte har provat, men faktum är att de börjar bli allt färre. I början av december köpte jag en flaska Selvarossa Salice Salentino 2015 för nästan ingenting. Jag gillar nämligen att prova såväl billiga viner som dyra. Fördomar om vin ska en inte ha, tycker jag, och det är mer än en gång ett mindre kostsamt vin har överraskat. Just det här vinet hade lite av en röd prislapp och kostade endast 85 kronor.
Vinet är fylligt och medelsträvt med en hög fruktsyra. Systembolaget rekommenderar det endast till lamm. Igår var vi två tackor som drack det till var sin ostassiett. Ostarna på våra assietter var samtliga mycket smakrika, bland andra salt gorgonzola och långlagrad cheddar. I en separat skål hade jag färskost med pepparrotssmak samt fikonmarmelad.
Vinet är gjort på druvorna negroamaro och malvasia. Huvuddruvan negroamaro är vanlig i viner från Apulien, Själva ordet betyder mörk och bitter. Druvan ger fylliga viner med ganska hög alkoholhalt. I det här fallet ligger den på 14 procent. Sockerhalten är också hög, ungefär 13 gram per liter. Malvasia är en grön druva, lustigt nog.
Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets smak och doft:
”Kryddig smak med liten sötma, inslag av fat, körsbär, katrinplommon, vanilj och kryddpeppar. […] Kryddig doft med inslag av fat körsbär, katrinplommon, kanel, peppar och vanilj.
Vinet doftar kryddigt med en touch av kanel och vanilj. Smaken är också kryddig och fylld av plommon, lite söt. Men… märkligast av allt är: vinet har ingen eftersmak. Det är ljuvligt i munnen, men så snart jag har svalt det är det liksom… borta. Detta drar tyvärr ner omdömet rejält. Det är inget uselt vin dock, snarare en besvikelse.
Toffelomdömet blir medel.
Livet är kort.