Fredagen den 27 november 2020: Stjärndag, inte nån svart fredag


 Kära dagbok…

En extra ledig dag den här veckan… Vad skulle jag göra med den för att den skulle ge mig den kraft jag saknar? Göra den här fredagen till en riktig stjärndag… Men hur? Jag behövde ge mig ut på några ärenden, men höll på att bli galen redan innan jag stack iväg på all jäkla reklam om bra priser denna svarta fredag. ORKA! 

 

Boken Livets hårda skola och kaffe på sängen

Lite vila i morse.

Åter till min stjärndag. Kunde jag sova lite längre? Ja i alla fall till 7.30. Jag lät Moccamastern fixa kaffe medan jag tömde kattpottorna och sen hoppade jag tillbaka i bingen med en rykande färsk mugg Zoegas Blue Java. Unnande mig en timmes läsning innan jag klev upp för att väcka Gymnasisten. Sån lyxtillvaro jämfört med dem jag läser om i min bok på gång… Det blev en stund till i sängen, tills jag hörde att nån var vaken och hoppade in i duschen. Då greppade jag dammsugaren och dammsög resten av lägenheten – jag hade gjort två rum igår kväll. Ledig dag? Stjärndag? Ja ja, jag skulle inte göra en massa tråksaker. Samtidigt… Fästmön har varit ledig i två dar. En dag använde hon till att hjälpa sin snälla mamma, handla och laga mat. Igår putsade hon fönster, handlade igen, satte upp adventsstjärnor och stakar, lagade mat med mera. Och nu jobbar hon. Klart jag kände dåligt samvete, men jag försökte hjälpa till efter avslutad arbetsdag igår och så tyckte jag gott att jag kunde göra liiite här hemma idag också, inte bara vila.

Haglunds bro och frost bland löven

En kall dag.

Efter frukost och dusch med hårtvätt var det min tur att gå ut och handla. Ja jag skulle ut på några ärenden och det som hade lockat tidigare i veckan kändes nu mest… obehagligt. Jag tänker på mina sjuka vänner. Igår fick jag veta att de hade ätit för första gången på en vecka. Jag hoppas att det är ett tecken på tillfrisknande.

På apoteket hämtade jag ut tre mediciner. Sen handlade jag diverse hygiengrejor till mig själv och Anna samt köpte lite annat nödvändigt till hushållet. Mer än så här kan jag inte berätta om. Jag klarade nästan av allt jag hade tänkt göra. Det var dessutom en kall, men härligt solig dag och under min utevistelse fick jag nog mer ljus och luft än jag fått totalt sett övriga dagar i veckan. Det var mest ljusa moln på himlen mot vilken Domkyrkans torn sträckte sig. Renoveringen pågår fortfarande, men eftersom jag inte passerar varje dag på väg till jobbet längre har jag ingen koll på hur arbetet fortskrider.

Domkyrkotornen mot en vitmolnig himmel

Ljusa moln på himlen över Domkyrkan.

 

Boken Annars skjuter jägaren mig

Dagens belöning.

Belöningen för de ärenden jag klarade av blev ett besök på Uppsala Bokhandel där jag köpte reaboken jag kikade på sist. Jag läser så otroligt mycket och även om jag skriver om varje bok glömmer jag lätt bort vad jag har läst och inte läst. Förra gången jag besökte bokhandeln såg jag den här boken, men vågade inte chansa och köpa den ifall den redan stod i en av bokhyllorna hemma. Detta kontrollerade jag och boken fanns inte. Alltså fick den följa med hem till min lilla TBR-hylla* under sängbordet.

Nåt annat som följde med hem i ryggsäcken var kronljus. I år ska vi ha tre adventssljusstakar med levande ljus. Igår plockade jag ner mormors och morfars kopparljusstake från vinden, men upptäckte att vi bara hade tre ljus i förrådet. Nu har även den staken fyra ljus och allt är förberett till första advent på söndag.

Kopparljusstake med ljus

Nu har även mormors och morfars kopparljusstake fått fyra ljus.

∼ ♦ ∼

Solen börjar redan sjunka och det suger i kaffetarmen. Jag ska brygga mig ett par koppar medan jag hänger tvätt. Ja ja, tvättade gjorde jag också. Inget betungande. Jag ska också bläddra i lokalblaskan – vi har ju tagit en helgprenumeration på tre månader.

∼ ♦ ∼

I kväll ska vi äta indiskt. Jag funderar redan på vad jag ska laga till i morgon. På söndag är sedvanlig söndagsmiddag spikad men inte inhandlad – jag måste ju ge mig ut i morrn igen för att skaffa mat. Att handla har aldrig varit nån favoritsysselsättning och black Friday får verkligen vara för min del. Jag föredrar stjärndagar, det vill säga såna utan jobbångest.

∼ ♦ ∼

*TBR-hylla = To Be Read, alltså en hylla med olästa böcker


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Familj, Jobb, Krämpor, Mat, Media, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Fredagen den 27 november 2020: Stjärndag, inte nån svart fredag

 1. Mösstanten skriver:

  Nu är det stjärnor och elljusstakar också i våra fönster, men vårt lilla julpynt får vänta till strax före jul. Hoppas du får en bra adventshelg och att dina vänner tillfrisknar.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jag gillar adventsstjärnor och dito stakar. Julpynt blir det verkligen inte än här heller. Har sett att somliga till och med klätt granen. Om en inte var trött på julen i förväg, vad ska en inte bli då..?
   Ha en fin första advent. Jag har smskontakt med sjuklingarna.

   Gilla

 2. Agneta skriver:

  Så härligt med en stjärndag! Jag har skuttat mellan jobbdatorn och förrådet hela dagen och omväxlande jobbat och plockat fram och testat de elektriska adventsljusstakarna – alla funkade, kors i taket 😃.
  Önskar dig en fin första advent!

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Ja men en hinner ju inte hälften av det en har tänkt… Nåja, behållningen var att jag slapp jobbet och allt skit därifrån.
   Nu har vi alla stakar och stjärnor på plats och det lyser verkligen upp härligt i novembemörkret.
   Ha en fin första advent du också, min vän!

   Gilla

 3. Jag har adventpyntat, torkat köksfönster hängt upp stjärna.. satt upp belysning på balkongen.

  sen köpte jag en tv i morse, ja det är ju black friday 🙂

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Du är ett jehu du också! Så skönt att Anna putsade fönstren här, nu ser vi ut igen. Vi har en allé med träd som avger klet på ena sidan, så fönstren inkl balkongglasen blir ofta skitiga.

   Nämen, ny TV också. Då kan du titta både i vardagsrummet och sovrummet igen, eller? 🙂

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.