Ett inlägg om ett riktigt bra rött vin.

Ett riktigt bra vin, trots den torra korken.
Ibland behöver en dricka vin, det konstaterade bland annat NK* en gång i tiden, NK som jag inte har sett på alltför länge nu. (Det blir ett extra glas, det!) I vinskåpet har en flaska Vino Nobile di Montepulciano 2017 legat till sig ett tag. På onsdagskvällen kände jag att Fästmön och jag behövde ta oss ett glas till var sin ostassiett. Assietten innehöll bitar av S:t Agur, Brie, lagrad cheddar samt Marquis samt olika kex.
Det här vinet kommer från Toscana i Italien. Det är gjort på tre druvor: sangiovese, canaiolo och merlot. Två av dem är ganska vanliga, medan canaiolo kändes lite obekant för mig. I Toscana används den till chiantiviner främst för att mjuka upp sangiovesen som är ganska sträv.
Vinet är fylligt och strävt med en hög fruktsyra. Alkoholhalten ligger på 14 procent medan sockerhalten är okänd. På prislappen står det 199 kronor.
Systembolaget rekommenderar vinet till rätter av mörkt kött som vilt, lamm och nöt.
Vidare kan en läsa följande om vinets smak och doft på Systembolagets webbplats:
”Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, sandelträ, kanel, nypon, kakao, rosmarin, nougat och pomerans. […] Nyanserad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, sandelträ, kanel, jordgubbar, ljus choklad, salvia och nougat.
Jag kan inte påstå att jag känner alla dessa smaker och dofter, men tydligt är det kryddiga och sandelträ i doft. En liten dos kanel noterar jag också. Choklad tycker jag är mer framträdande i både smak och doft, bär uppfattar jag inte alls. Vinet passade fint till ostarna, men tyvärr gick korken sönder när jag öppnade flaskan och flagor föll dessvärre ner i framför allt ett av glasen. Detta indikerar en torr kork och ett vin som kanske inte har förvarats helt rätt. Det var emellertid ingen fel på smaken och vinet kan lagras – fast kanske på rätt sätt.
Det här vinet är riktigt bra. Det funkar till ostar, men jag skulle tro att det är ännu bättre till mat. Inte behöver då köttet vara mörkt, utan kalkon fungerar med all säkerhet.
Toffelomdömet blir det högsta.
*NK = Närmaste Kollegan, en kollega på min förra arbetsplats, numera vän
Livet är kort.