En film: Unga Astrid (2018)


Ett inlägg om en film om vår Astrid Lindgren som ung.Filmen Unga AstridFör ovanlighetens skull visade TV 4 på lördagskvällen 
en film som varken var repris eller verkade trist. Unga Astrid (2018) hade jag länge velat se och igår kväll/natt fick jag chansen. Ja, filmen började klockan 22.15 och slutade inte förrän klockan var närmare ett på natten. Nu fick vi ju tillbaka en timme den gångna natten, så att det blev sent gjorde inte så mycket. Dessutom höll vi oss vakna båda två, Fästmön och jag.

Den här filmen är dansk-svensk och handlar om Astrid Lindgrens sena tonår. Hon växer upp i en gudfruktig familj på en gård i Vimmerby (granne med min mormor). Det är nåt… annorlunda med Astrid, hon kan berätta historier och drar sig inte för att driva med Guds ord. Hennes pappa ordnar ett jobb åt henne på Vimmerby tidning när hon är i sena tonåren. Där möter hon Reinhold Blomberg. Reinhold är Astrids chef. Han ligger i skilsmässa och har flera barn, men innan skilsmässan har gått igenom inleder han och Astrid en relation. Strax blir Astrid gravid.

Filmen handlar om Astrid och hennes son Lasse. Den är en gripande skildring av hur dåtiden såg på barn som föddes utanför äktenskapet. Astrid är tack och lov en kämpe. Hon klarar såväl sitt nya liv i Stockholm – hon kunde ju inte bo kvar i Vimmerby – som graviditeten. Men hon klarar också av att återknyta banden med sonen som växte upp på andra håll under sina fem första år.

Ladda med näsdukar och var beredd på en film som kniper om hjärtat. Skådespeleriet är av yppersta klass och den lille Lasse… Till och med en icke-barnsmänniska som elaka jag grips av hans öde.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Familj, Film, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En film: Unga Astrid (2018)

  1. Mösstanten skriver:

    Tack för påminnelsen om den här filmen. Den har jag länge velat se, men det har inte blivit av.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.