Ett kallt fall


Ett inlägg om första delen i en ny serie böcker.Peter Mays bok Ett kallt fallHärom fredagen vann jag en pocketbok i en utlottning hos Omnible
Jag var ivrig att sätta tänderna i en riktig brittisk deckare. Därför blev jag lite förvånad när jag upptäckte att Peter Mays bok Ett kallt fall utspelar sig i Frankrike.

Enzo Macleod är rättsmedicinsk forskare. Enzo har varit mycket framgångsrik i Skottland, men bor nu i Frankrike där han är professor vid universitetet i Toulouse. I Frankrike börjar Enzo utreda ett gammalt olöst fall som handlar om en man som försvann spårlöst för tio år sen. Nu har Enzo tillgång till mer modern och bättre teknologi, nåt som gör att fallet kanske går att lösa. Till sin hjälp har han även studenten Nicole. Enzo och Nicole utgör ett udda team som dock jobbar framgångsrikt, Nicoles pappa till trots. (Ja det är en hel del humor i den här deckaren.) Men Enzo ingår senare i boken i ett annat team, ett team som får känna på att det faktiskt är politik inblandat. Utöver detta får jag som läsare en dos av Enzos privatliv. Enzo är änkling med två döttrar med lika många fruar. En dotter hatar honom, en dotter bor med honom och gillar honom mycket eftersom han har varit hennes enda förälder genom hela livet. En kärlekshistoria är förstås också med i berättelsen, nåt som känns nästan som ett måste i moderna deckare. Tyvärr.

Det här är inte direkt nån actionthriller, men jag tycker att Peter May lyckas bygga upp en bra spänning. Att jobba rättsmedicinskt kan vara ett ganska tidskrävande och långsamt arbete. Utredningen går ändå hyfsat raskt framåt – till dess att det kommer politik med i spelet.

Jag gillar det här lite långsamma tempot. Humordelarna tar inte över och utgör dessutom en typ av humor som tilltalar mig. Och slutet… Slutet är överraskande men framför allt så spännande! Jag tänker läsa de övriga fem delarna i serien.

Toffelomdömet blir det högsta. 

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniAv Peter May har jag tidigare läst Lewis-trilogin:


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ett kallt fall

 1. Mösstanten skriver:

  Lewistrilogin har jag också läst med behållning. Tack för tipset om den här boken. Roligt att höra om Peter Mays böcker som utspelas i en annan miljö.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Den här serien verkar lovande, men bara tre delar är översatta till svenska. Gissningsvis klarar du att läsa på engelska, tror jag, om du vill. Jag funderar på att göra det.
   Totalt finns sex delar i serien, delar som gavs ut på engelska 2006 till 2017.

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.