Knutby


Ett inlägg om en roman baserad på verkliga händelser.Jonas Bonniers bok KnutbyDet händer att vi åker till ICA Maxi Gnista och (stor)handlar. 
I början av juli gjorde vi det. Då hittade även några böcker ner i varuvagnen. Pocketboken jag köpte till mig var Jonas Bonniers Knutby. Det är en roman baserad på verkliga händelser i Filadelfiaförsamlingen i Knutby, med kulmen 2004. Här skriver författaren om hur det kan ha varit före, under och efter mordet/morden.

Familjen Forsman flyttar till Knutby sommaren 1997 för att börja ett nytt liv i Filadelfiaförsamlingen. Församligen leds av Eva Skoog. Under sju år, fram till gripandet av Anna Andersson, får läsaren följa hur församlingens pastorer interagerar med varandra och med andra, inte minst sexuellt. Här hittar vi kanske svaret på hur Anna Andersson kunde mörda en kvinna och nästan ha ihjäl en man.

Jag roar mig tidigt med att gissa vilka verkliga personer som är förebilder för den här romanens persongalleri. Att Sindre Forsman är Helge Fossmo, Eva Skoog är Åsa Waldau (tyska Wald = skog) och Anna Andersson Sara Svensson (Barnflickan med bebisröst) är ganska givet. Men hur mycket annat som är givet eller sant går inte att säga. Givetvis kan författaren omöjligt känna till dialoger etc. Får jag gissa, skulle jag emellertid säga att den här romanen ligger mycket nära sanningen. Författaren pekar inte finger men visar hur saker och ting kan ha gått till.

Boken är lättläst och eftersom jag har sett mycket av de verkliga personerna i lokalmedia, framför allt, känns Jonas Bonniers karaktärer kusligt porträttlika.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Knutby

 1. MarveW skriver:

  Har stått och fingrar på den många gånger men kan inte riktigt bestämma mig för om jag vill veta mer dvs mer än vad som framkommit i media. Kusligt är det i alla fall.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Fast detta är en roman, baserad på verkliga händelser, som jag skriver i inlägget. Men det känns som om den ligger nära sanningen… Jag tvekade också ett tag. Sen nappade jag åt mig den på ICA f 49 pix. 😁

   Gilla

   • MarveW skriver:

    Så klart att det är en roman men jag tror att det är svårt att inte tänka på den händelse som det baseras på, även om man försöker. Och även tvärt om efter att ha läst boken.

    Gilla

   • Tofflan skriver:

    Eh ja, ett av syftena med romanen är väl att en ska tänka på händelserna och se boken som en dramatisering av dem. Men som jag ser det ger boken bara möjliga scenarier. Dialoger etc kan ju författaren inte veta allt/något om eftersom han inte var med. I mina ögon är det emellertid mycket tänkbara skeenden och dialoger. Att inte säkert veta är också kusligt och tycker man att det är obehagligt att ge sig i kast med skönlitteratur som berör obehagliga händelser som har utspelat sig i verkligheten bör man kanske inte läsa den här boken. Mig gjorde boken lite… upprörd. Det är ganska vidriga porträtt som tecknas. Men min åsikt om den som 2003 och 2004 höll i hammare resp vapen blev än mer förstärkt. För mig blev påföljden för den personen skrattretande. Det blev ju inget straff trots att personen bedömdes skyldig i rätten.

    Gilla

   • MarveW skriver:

    Någon politisk debatt kring vårt rättsystem, är jag inte redo för i ett sådant här forum. Det som väckte mitt intresse är boken, som har fått ett ganska ljumt bemötande, därav väldigt intressant att ta del av hur olika man kan uppfatta den. Det jag tänkte på är att det finns ganska många som skrivit på samma tema. Jag har inget emot böcker som tar sig an obehagliga händelser men det kan ju göras på olika sätt, från olika perspektiv och med olika vinklingar. Alla är tyvärr inte så lyckade, därav till stort hjälp att läsa om andra läsupplever innan man väljer vilken bok man vill läsa.

    Gilla

   • Tofflan skriver:

    Ok. Jag har inte läst nåt just om Knutby tidigare. Det som mest lockade mig kring såväl fall som bok var dels den geografiska närheten, dels påföljden som ”avtjänades” i mina barndomstrakter.

    Gilla

 2. fruhatt skriver:

  Jag tycker också att den var riktigt bra. Blev så fascinerad av hela knutbyhistorien att jag läste en hel del om det.
  Har lätt för att nörda in på saker 😁

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jag har inte läst så mycket om Knutby, men eftersom det är ett ställe här i Uppland förekom det ju mycket i lokala nyheter både då och nu. Och det är lite… fascinerande, kanske för att det är så nära och för att Sara Svensson dömdes till rättspsykiatrisk vård i Stöllestan, där hon syntes gå hur fri som helst på gator och torg. Det är varken straff eller vård i mina ögon. Men, men, nu är hon fri.

   Jonas Bonniers bok läste jag snabbt. Det gav ett realistiskt intryck och jag undrade många gånger hur pass nära sanningen romanen låg…

   Gilla

   • fruhatt skriver:

    Jag har läst en del polisutredningen osv om Knutby ( nördig vettu) så jag tycker att Jonas Bonnier gjort en bra recearch( orkar inte googla stavning 😁)

    Ja, det är otäckt att hon är ute. Tycker att det är otäckt att de styrande inom knutby hade så mycket makt över andra medlemmar inom församlingen. Och den ondska som utspelade sig har inte ett dyft med Bibeln att göra.

    Var mycket i Knutby som tonåring så det var även därför jag läste boken.
    Ha en fortsatt trevlig semester ❤

    Gilla

   • Tofflan skriver:

    Det kändes som om han hade gjort bra research, tyckte jag. 😛

    Ja det var ruggiga händelser, verkligen. Och att det får ske i religionens namn dessutom…

    Prata med bebisröst i rätten gav visst resultat. Det var obehagligt att tänka på att hon faktiskt tidigt fick frigång i lilla Vadstena. Oavsett – brottsling eller psykisk sjuk – hon hade ihjäl en människa och nästan en till.
    Kram och ha en bra sommar!

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.