Min kamp 6


Ett inlägg om den sista delen, en riktig tegelsten, i Min kamp-serien.Karl Ove Knausgårds bok Min kamp 6Till julen 2016 fick jag den sjätte och sista delen 
i Karl Ove Knausgårds autofiktiva romanserie Min kamp-serien. Jag hade läst de första fem delarna med stor behållning, men baxnade lite när del sex visade sig ha ett omfång om 1 126 sidor. Jag tänkte att jag sparar Min kamp 6 till en semester när jag har gott om tid att läsa. Den tiden och semestern kom nu, 2020. Idag har jag slagit ihop pärmarna för sista gången till Min kamp.

Min kamp-serien gavs ut i Norge mellan åren 2009 och 2011. På svenska kom serien ut 2010-2013. Böckerna blev mycket omskrivna i Norge och har fått priser där, men även i andra länder. Den första delen handlade främst om författarens uppgörelse med sin far. De kommande delarna handlar om Knausgårds liv och leverne, förhållandena, arbetena, familjen, brodern med mera. Denna den sjätte och sista delen inleds med nästan 400 sidor som handlar om tiden inför utgivningen av de första delarna i serien. Författaren är orolig och nervös och har skickat sina texter till dem han skriver om. Framför allt en farbror reagerar mycket negativt och hotar med stämning för det Knausgård har skrivit.

Författaren beskriver detaljerat sina förhållanden till andra människor, men Min kamp är också en sorts dagbok. Vidare innehåller den sjätte delen en hel del om verket vars titel författaren har lånat. Läsaren får veta varför Knausgård valde just denna titel, men får sig också till livs en sorts analys av verket från 1925 och dess författare samt även annan litteratur. Först i sista tredjedelen av denna den sista delen får läsaren veta om författarens frus sjukdom. Ja, det är att hänga ut nån, men det är också en del av den verklighet han beskriver, såsom han upplever den. Inte nödvändigtvis sanningen.

Somliga pallar kanske inte detta mastiga och detaljerade – jag älskar det. Det är nånting i det som gör att jag bara vill läsa och läsa. Men nu har jag läst till punkt. Och mest gripande i den här boken är skildringen av fruns sjukdom.

Toffelomdömet blir det högsta. Ska du nån gång läsa en autofiktiv serie böcker, rekommenderar jag denna.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 

Så här skrev jag om de fem första delarna:

Min kamp 1

Min kamp 2

Min kamp 3

Min kamp 4

Min kamp 5

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Min kamp 6

 1. Mösstanten skriver:

  Det gick undan när du läste och du tyckte om den här sista mastodonten också. Grattis till utläsningen och upplevelsen! Så småningom ska jag väl ta mig an nummer två. Det är i alla fall peppande att läsa ditt omdöme.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jo men jag hade tid – OCH lust. Boken var dessutom bra. Lite mindre bra var typ sidorna i mitten, men ändå intressanta. Äh, du fattar när du väl anländer till del sex och ska läsa den. 😛 För nu när du snart ska läsa tvåan ska du väl läsa resten sen också, eller..?

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.