Torsdag kväll den 25 juni och fredagen den 26 juni 2020: En orkar liksom inte göra många knop


 Kära dagbok…

1962 års GBglassar

Glacebolagets glassar år 1962 var billiga. Men varför hette så många av dem nånting med puck?

Värmen håller i sig och det är ärligt talat rätt tufft. Ändå är jag lyckligt lottad, för jag kan sitta ganska lättklädd hemma och jobba. Andra, som Fästmön, tvingas ha långa arbetskläder och i dessa tider även viss skyddsutrustning. Det ska fortsätta vara varmt över helgen och Anna ska jobba. Hur det känns kan jag bara ana. Själv ser jag fram emot två lediga dar. I morrn ska jag mest försöka lata mig eller greja lite smått här hemma – det är alltid nåt som behöver göras. På söndag hade det först aviserats åska i väderappen. Åsktecknet är nu borta och det är ett litet moln för solen. Temperaturen ska ändå vara 28 grader. Sen ska det regna i dagarna tre och det behövs sannerligen! Det ska också bli lägre temperaturer. Jag tänker mig i vart fall till Slottet och Slottsträdgården på söndag. 

En ledig helg ligger framför mig. Idag fick jag en nyhet från jobbet mig till livs, en nyhet som jag inte har bestämt hur jag ska förhålla mig till än. Men jag får ägna helgen åt att försöka vila, det går inte att göra många knop i den här värmen. Vilar gör jag gärna i skuggan nånstans med en bok och kanske en glass. Jag har läst min bok på gång i ett rasande tempo. Om jag inte hade arbetat skulle den vara utläst på nån dag. Vad som menas med det kommer förstås i ett särskilt inlägg när jag har läst ut boken. Men jag kan avslöja redan nu att det är en fröjd att läsa en bok som är välskriven rent tekniskt – inga stavfel och inga grammatiska fel så långt ögat kan se.

Jag hittade en bild i mitt arkiv på de glassar som fanns att köpa det år jag föddes – se ovan. Så billigt det var! Idag kostar många pinnglassar typ 25 spänn, minst. En fråga som uppstod angående glasslistan från 1962 är varför så många glassar hette nånting med puck. De är ju liksom inte runda som puckar. Vet du, kära dagbok???

∼ ♦ ∼

Jag har alltid svårt att komma på maträtter, men när det är så här varmt vill en gärna ha nåt som inte är för stabbigt, nåt som inte kräver jättelång tillagning och nåt som gärna är salt. Igår blev det fisk igen. Anna gick och handlade medan jag tog dagens andra dusch efter avslutad arbetsdag vid datorn. Tanken var makrill, men den hade tagit slut. Varmrökt lax med färskpotatis, romsås, tomater, gurka och våra egna rädisor blev en finfin middag. Knäckemacka med lagrad ost och en kall öl till utgjorde pricken över i. Det blev lite lax, potatis och sås kvar som jag intog snabbt till sen lunch idag.


Familjen Katt
äter väldigt lite just nu, men jag är glad att vi serverar dem blötmat så att de får i sig vätska. I morse ville de inte ha frukost förrän tio över sju, när jag själv intog min frukostyoghurt med bär, akaciahonung och nötter.

Lucifer och Citrus äter

Tisslingarna (Lucifer och Citrus) åt inte frukost förrän tio över sju i morse.


Innan jag satte mig för att jobba 
skrev jag en handlingslapp. Jag plockade fram Dramaten formerly known as Roland eftersom jag planerade ett besök på Systembolaget i samband med matinköpen Det uttalades önskemål om grekisk sallad till i kväll och det klarar till och med jag av att fixa iordning. För övrigt var min assistent för dagen mycket tjänstvillig som synes. Strax därpå, ska tilläggas, att assistenten drabbades av akut tröttma, kastade sig på mattan i Bokrummet, bakom min skrivbordsstol och somnade.


Handlingsturen blev svettig och händelserik.
På Systembolaget fick jag betala lite för mycket för mina varor, vilket jag inte insåg förrän jag kom hem. Ett kort samtal senare fick jag gå tillbaka. Jag hade köpt totalt fyra flaskor rött italienskt vin, men liksom inte sex flaskor av en sort utan bara en. Däremot hade jag köpt sex burkar öl som jag inte fått betala för. Smidigt löstes problemet och 378 kronor kom tillbaka på mitt konto. Att det blir fel är sånt som kan hända och, som sagt, det blev en snabb upplösning. Lite extra motion för min del skadade inte precis…

Fyra flaskor rött italienskt vin

Fyra flaskor röda italienare följde med hem, inte tre plus sex.

∼ ♦ ∼

Igår kväll tittade vi på Efterlysta för mord på SvT. Det är en spännande och lite udda kriminalserie från Australien. Fjärde avsnittet av sex var det vi såg. Morden i Helsingör spelade jag in från TV4 för att se i kväll, troligen. Så skönt att spola förbi all reklam. Det är, som du kanske har gissat, kära dagbok, en dansk polisserie. Den är också bra, men lite mer vanlig. Sex avsnitt återstår att se när vi har sett gårdagens.

∼ ♦ ∼

Soffhäng på balkongen Mini och Lucifer

Mini (längst bort på bilden) och Lucifer är rätt bra på soffhäng. Här soffhänger de på balkongen.

Jag skrev längre upp i inlägget att jag helst vilar med en bok. Igår kom mejl att mina böcker från Bokus är skickade, strax därpå kom fakturan och idag hängde böckerna i en kasse på ytterdörren. En av böckerna är en sommarpresent från arbetsgivaren och jag valde den passande titeln Mytomanen. Det var bra att böckerna kom idag, för jag har oroväckande få olästa böcker just nu. Men… sommaren är lång och billös och jag har som mål att gripa mig an Karl Ove Knausgårds sjätte och sista del i Min kamp-serien, den bok som i min pocketutgåva är på 1 125 sidor

Gissningsvis blir det soff- och fåtöljhäng i kväll. Min sambo ska upp tidigt och jobba och värmen håller som sagt i sig. En orkar inte göra många knop. Att läsa är liksom bara… perfekt.

∼ ♦ ∼

Igår dog en person på järnvägsspåret nära Lötens idrottsplats igen. Nyheten som låg ute var att det var stopp i tågtrafiken under cirka en och en halv timme. En människas liv stoppades, upphörde i ”olyckan”/”händelsen”. Det är fruktansvärt.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Diskutabelt, Jobb, Mat, Personligt, TV, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Torsdag kväll den 25 juni och fredagen den 26 juni 2020: En orkar liksom inte göra många knop

 1. Rexxie skriver:

  Puck beror helt enkelt på att Mjölkcentralen (senare GB) började med namnet Puck på sin första glass 1934. GB’s glassgubbe var också i början en gycklare och inte en clown som det senare blev.

  https://www.foretagskallan.se/foretagskallan-nyheter/lektionsmaterial/puck-sveriges-forsta-pinnglass/

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Men det var ju riktigt intressant! Tack för länken! Puckfiguren känner jag väl till sedan mina litteraturstudier. Trodde att det hade med sport att göra… 😛

   Gilla

   • Rexxie skriver:

    Då, för nästan 100 år sedan, kan man väl konstatera att marknadsförare och chefer var lite mer belästa än vad de är idag.

    Puck för mig är en bok av Gunnar Widegren som sedemera blev en helt obegriplig film med Sickan Karlsson. Anledningen till att den blev obegriplig är att man helt enkelt plockade bort delar som kunde anses som osedliga, som t.ex att Puck fått ett oäkta barn som dött under mystiska omständigheter, och effekten blir att man inte riktigt förstår varför Puck anser sig inte vara värdig att gifta sig med greven som kärat ner sig i Puck… 🙂

    Gillad av 1 person

   • Tofflan skriver:

    Ja så är det med all säkerhet. Det är bara såna som du och jag ett par, tre stycken ytterligare som fortfarande läser böcker.

    Min Puck finns i Shakespeares En midsommarnatts dröm. 😛

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.