Ted – För kärlekens skull


Ett inlägg om en film.Ted GärdestadEn påskafton med bara tråkigheter på TV 
såsom Mark Levengood och corona. Jag orkar inte med det där tunga och jag orkar inte med galor. Mark Levengood trodde jag var fast i Finland, men han kanske åkte gräddfil till Sverige? Nej, fy sicken trist inledning. Förlåt!

Vi bestämde oss för att se en film som jag spelade in på DVD-hårddisken i november förra året. Filmen Ted – För kärlekens skull (2018) var inte precis nån komedi den heller. Begåvade Ted Gärdestad, som filmen handlar om, tog sitt liv en midsommar i slutet av 1990-talet.

Filmen skildrar Ted Gärdestads liv och karriär. Hur mycket som stämmer överens med verkligheten vet en ju förstås inte, men klart är att Ted kunde välja mellan tennis och musiken. Det blev musiken. Han var en av mina svenska idoler på 1970-talet och jag älskade skivan Ted på bilden här intill. Kunde varenda låttext utantill. Men Ted… begåvade Ted, som blev psykiskt sjuk, började höra röster, blev Bhagwanlärjunge och som försökte återvända till musiken. Två fruar, en sambo och två barn. I filmen skildras bara en fru. Varför då, kan en undra.

Så sorgligt och ändå… en viktig film som lyfter fram inte bara en person som gick ur tiden för tidigt utan även det faktum att psykisk sjukdom till trots kan en människa vara väldigt duktig. Porträttlikheten hos skådespelarna är väl sisådär, men jag hajade till när Fästmön sa att kvinnan som spelade Povel Ramels fru i själva verket är Povel Ramels dotter på riktigt och dessutom Ted Gärdestads första fru. Likaså spelar Niklas Strömstedt sin pappa Bo.

Toffelomdömet blir högt. Det här är en bra, gripande och mycket sevärd film.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Film, Musik, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.