Ett inlägg om ett Ripassovin.

Mycket fylligt och strävt.
Ett gäng på fyra flaskor följde som jag tidigare nämnt med hem från Motala till Uppsala. Samtliga var röda viner, men alla var inte italienska. Den första flaskan som öppnades för luftning och provning i Uppsala blev dock en italienare, Castelforte Valpolicella Ripasso 2017. Pris: 99 kronor.
Till detta fylliga vin åt vi ostar. Systembolaget rekommenderar förstås rött kött såsom lamm eller nöt. Det gick trots det bra att äta smakrika ostar till vinet.
Det här mycket fylliga och sträva vinet är gjort på främst druvan corvina, men även rondinella, molinara och andra sorter. Corvina odlas nästan bara i Venetien (nordöstra Italien) och är en typisk Amarondruva. Alkoholhalten ligger på 14 procent, sockerhalten på sju gram per liter.
Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets smak och doft:
”Kryddig smak med inslag av fat, mörka körsbär, kryddnejlika, plommon och kanel. […] Kryddig doft med inslag av fat, mörka körsbär, kryddnejlika, plommon och pinjenötter.
Vinet är sannerligen kryddigt och nötigt i både smak och doft, tycker jag. Även kanel känns tydligt i smaken. Någon mörk frukt anar jag i smaken.
Toffelomdömet blir det högsta. Vinet är helt klart mycket prisvärt. Det är defintivt ett vin jag köper fler flaskor av.
Livet är kort.