En grav för två


Ett inlägg om en bok.



Anne Holts bok En grav för tvåJag tror att jag har läst varenda bok om Hanne Wilhelmsen
den lesbiska polisen i Anne Holts böcker. Men så kändes det som om karaktären och böckerna kom till vägs ände. Visserligen har Anne Holt skrivit andra bra kriminalromaner och böcker i andra genrer, med andra intressanta karaktärer. Ingen har emellertid riktig fastnat hos mig förrän nu, när jag läst första delen i Selma Falck-serien, En grav för två. Mitt spontanutrop är: Hurra!

Boken inleds med ett antal ingångar som förstås hänger samman. Huvudkaraktären är Selma Falck, en före detta elitidrotare och advokat som har blivit av med jobbet sen det kommit fram att hon ”lånat” pengar. Selma är spelberoende. Men jobbet är inte det enda hon har blivit av med. Hennes familj har vänt henne ryggen och hon har fått flytta med katten till en sunkig hyreslägenhet. Ingen vet riktigt vad som har hänt henne utom Jan Morell. Han har tvingat henne att lämna allt hon äger. Samtidigt ger han henne en chans att starta om. Han ger Selma i uppdrag att utreda sanningen bakom det faktum att hans dotter, en av Norges främsta skidåkare, blivit avslöjad i en dopingkontroll.

Det skulle ha kunnat blivit jobbigt med alla ingångar, men Anne Holt knyter ihop trådarna på ett säkert sätt. Hon är en proffsig författare och denna hennes nya serie tilltalar mig mycket. Kanske är det för att Selma trots allt har en del likheter med Hanne. Båda två är lika kantiga och har svårt med känslor. (Selma kan för övrigt inte gråta – hennes tårkanaler är skadade. ) Även Selma visar sig vara en god utredare.

Jag tycker att Anne Holt har gjort en stark start med sin nya serie och jag gillar Selma Falck. Boken är spännande, trots att det handlar en del om idrott tar just detta ändå inte över. Sen skämmer två korrekturfel också, även om jag skrattar åt det ena där lesbiska Kristina har blivit Kristian. Nåja, det är mänskligt att fela, men förlaget borde har korrläst bättre.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.