Torrt och vitt: Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2018


Ett inlägg om torrt, vitt chardonnayvin.


Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2018

Torrt, friskt, fruktigt… och framför allt prisvärt!


När det gäller vita viner har jag mina begränsningar. 
Men… jag vet att australiensiska Penfolds röda viner brukar vara bra. Därför följde en viting från Penfolds med hem för ett tag sen. Vi valde Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2018 som ”bra-att-ha-hemma-vin” till räkor och annat. Jag drack vinet till räkbakelse, räkchips med dip och räksallad. Det var rätt kombination, enligt Systembolaget, som emellertid också tycker att det passar till rätter av fisk och ljust kött.

En flaska vitt vin dricker vi sällan upp en kväll. Den får ibland stå i kylskåpet. Just den här flaskan hade skruvkork och klarade dessutom att stå öppnad nån knapp vecka. Priset för vinet är 89 kronor, så trots att det inte är nåt dyrt vin klarade det detta utmärkt. Det känns bra att inte behöva stressa i sig en hel flaska när syftet med drycken enbart är att förhöja smaken på det en äter.

Vinet är torrt, gjort på druvan chardonnay. Såna viner är nästan aldrig dåliga. Och det är ju tur, för det är en av världens vanligaste gröna druva. Chardonnay ger friska och fruktiga viner.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets smak och doft:

”Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, ananas, päron, brynt smör, örter och citrus. […] Mycket fruktig doft med fatkaraktär, inslag av ananas, nötter, päron, melon och citrus.

Smaken var verkligen fruktig och frisk, tyckte jag. Citrus i smak och doft var tydlig, liksom päron. Jag noterade även melon i doften. Vinet passade finfint till räkor med olika tillbehör (diper, såser). Jag skulle säga att det här vinet är mycket prisvärt och helt klart ett vin jag köper igen.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.