Ett rött vin: Vivanti Valpolicella Ripasso 2017


Ett inlägg om ett Ripassovin.


 

Vivanti Valpolicella Ripasso 2017

Ett smakrikt Ripassovin lätt att dricka och lätt för plånboken.

Ripassoviner är inte att förakta. De hänger intimt samman med Amaroneviner genom att de jäser en andra gång och då tillsammans med jästresterna från en Amarone. Och Amaroneviner ligger mig varmt om hjärtat – och fint i gommen. Ripassovinerna kostar inte lika mycket som Amaronevinerna och de är oftast lättare. I övrigt är de riktigt bra viner, tycker jag.

I lördags köpte Anna två viner, ett vitt och ett rött. Det blev det röda vi öppnade, det vita står ännu på kylning. Vivanti Valpolicella Ripasso 2017 korkade jag upp på lördagskvällen och serverade oss var sitt halvt glas utan nåt till. Igår på söndagskvällen hyfsade vi flaskan till ett gäng smakrika ostar, kex, gröna oliver och druvor (de senare endast för min del). Systembolaget rekommenderar vinet bland annat till lagrade hårdostar, men också till rätter av lamm- eller nötkött.

Det här vinet är mer än medelfylligt och strävt. Jag har inte lyckats få fram druvsorterna. Alkoholhalten är 13,5 procent och sockerhalten ganska hög, runt åtta gram per liter. Priset, däremot, är förvånansvärt lågt – endast 99 spänn kostar en flaska.

Vad gäller smak och doft kan en läsa detta på Systembolagets webbplats:

”Kryddig smak med inslag av fat, mörka körsbär, kanel, viol, choklad och jordgubbar. […] Kryddig, fruktig doft med inslag av fat, mörka körsbär, örter, viol, choklad och jordgubbar.

För min del både smakade och doftade vinet kryddigt. Jag anade kanel och viol i smak, men också choklad. Sannerligen lätt utan att ha en fadd smak är detta vin. Och det gör att det passar alldeles utmärkt till just ostar.

Toffelomdömet blir det högsta. Det här är ett mycket gott och mycket prisvärt vin.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Det här inlägget postades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.