Lördag kväll den 18 januari och söndagen den 19 januari 2020: Blå himmel


 Kära dagbok…

Lördagsmiddagens tillagning drog ut på tiden. Det sipprade ut inte så vackra ord från köket och mästerkockan såg ut som ett åskmoln. Men när maten kom på faten var den ljuvlig. Anna gjorde kycklingspett med jordnötssås och ris. Underbart gott! Sen orkade vi bara äta lite choklad före och lite ost efter Stjärnorna på Slottet och sista delen av Hemligheten. (Hemligheten gav mig vissa associationer till en uppländsk ort vars namn börjar på Knut och slutar på by.) Två avsnitt av The Crown blev det och nu har vi nog bara fem avsnitt kvar av sista säsongen att se. (Fast jag har sett att en fjärde säsong med tio avsnitt är på gång.) Men det var precis vad vi mäktade med, för klockan sprang iväg och ögona gick i kors. Klockan var närmare ett innan vi landade i bädden.

Kycklingspett med jordnötssås och ris

Underbart gott!

∼ ♦ ∼

Lagen om Uppstigning säger visst att en ska stiga upp senast klockan nio om en är ledig. Vi steg inte upp då, men vi vaknade. Starten på denna lediga söndag blev som alla lediga dar – litterär och med kaffe på sängen. Jag läste ut Fridegårds självbiografiska bok och bytte till en liknande. Lättingen borde jag nog ha läst före Det kortaste strået, för den är skriven ett år innan (1965). Men nåja. De hoppar rätt bra i tiden, böckerna. Jag skrattade till i morse när Ester Blenda Nordström i byxor nämndes. Boken om henne fick jag i julklapp 2017 och jag måste säga att det verkar ha varit en spännande människa!


Den här söndagen var solig och himlen underbart blå
Vi behövde ljus och luft och röra på oss. I nästan två timmar och fem kilometer var vi ute och gick.

Bro och blå himmel

Soligt och blå himmel idag.


Vi promenerade i Stationsområdet och Höganäs. 
Kontrasten mellan ny bebyggelse och äldre är slående. De nya husen är annorlunda och spännande, men jag vet inte om jag tycker att de är så snygga. Sneda vägger känns lite… opraktiskt.

Utanför Radisson Blu såg jag inga granar idag, men på smaragderna de gröna glasbitarna låg gigantiska bollar eller garnnystan i rött och vitt. Kanske dags att det kommer några kommunmänniskor och tar bort juldekorationerna snart..? Kommunhusets personal huserar ju tillfälligt på just Stationsgatan.

Bollar i rött och vitt på marken

Dags att plocka bort juldekorationerna nu, kommunen!


Jag fotade, Anna fotade, jag fotade Annas skugga
när hon fotade och Anna fotade mig…

Annas skugga mot en husvägg

Jag fotade Annas skugga när hon fotade.


Vi besökte Uppsala Antik och Vintage
på Hjalmar Brantingsgatan 4, för där är det öppet på söndagar. Anna såg nåt snyggt, jag såg nåt roligt. Vi köpte inget.

Två troll i trä

Två troll en söndag på Uppsala Antik och Vintage.

 

Söndagsfika med sudoku

Söndagsfika med sudoku.

På hemvägen slank vi in på Korgtassen och handlade lite ätbart av olika slag. Det blev en rejäl söndagsfika med tre sorters kakor och var sitt svårt sudoku när vi kom hem.

Igår lagade Anna maten, så jag gissar att det är min tur idag. Jag vill ha till protokollet också att jag fixade frukosten i morse, för ovanlighetens skull. Söndagsmiddagen blir av det enklare slaget, men nåt som vi gillar: korv och pommes frites (kycklingkorv för min del). Den vanliga korven stekes i den nya pannan vi köpte igår, min korv grillar jag nog ihop med pommesen. Matlagning är uthärdligt när en slipper stå så länge vid spisen.

I morrn är det slut på det roliga och sköna. Himlen blir grå och tillvaron dyster: en ny arbetsvecka startar och jag ser inte fram emot den alls. Redan när jag vaknade idag kände jag ångest inför den.

∼ ♦ ∼


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Jobb, Mat, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lördag kväll den 18 januari och söndagen den 19 januari 2020: Blå himmel

 1. Ni passade också på att njuta av gårdagens vackra väder. Riktigt skönt ute 🙂

  Sneda väggar låter praktiskt.. men, allt för konsten kanske 🙂

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Riktigt härligt väder var det! Vi var ute länge och fick ljus och luft.
   Nja snarare opraktiskt tycker jag. Vissa väggar hade rätats upp inifrån för att de var till en balkong, men annars känns det mycket knepigt. Det bor folk där i alla fall, så det är inga konstverk. Kanske ”KONSTiga” arkitekter bara…

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.