Franska kort


Ett inlägg om en underbart somrig feelgooddeckare.Anna-Lena Branders bok Franska kortNär Anna och jag hade elvaårig förlovningsdag i november 
fick jag att paket. Anna tyckte att det var futtigt, men jag blev väldigt glad för innehållet. Hon hade nämligen inte glömt bort att jag ville läsa Anna-Lena Branders bok Franska kort, boken som utspelar sig i området där Slottet och Slottsträdgården finns, Tunakolonin, här i Uppsala.

Jag ville spara läsningen så länge som möjligt, för det finns inget härligare än att läsa somriga böcker mitt i vintern – och i det här fallet också få längta lite till den varmare årstiden. Men dels hade jag inte så mycket intressant att välja bland i mina olästa böcker, dels är dessa TBR*-böcker få till antalet. Så jag grep mig an de franska korten och drömde mig bort till en varm pensionärstillvaro med konstnärligt skapande, odlingar och en och annan charmör med skumma avsikter.

Gustav är en charmig konstnär med stuga i Tunakolonin. Många är kvinnorna som dras till honom. Gustav har en dröm att väcka sitt lite slumrande konstnärskap. När boken börjar består hans konstnärskap mest i att hålla olika konstkurser för intresserade på Kollan. Men så får han en idé om att återskapa erotiska franska kort av den typen som florerade vid 1800-talets slut. Det visar sig emellertid att det är svårt att hitta modeller. Därför tar Gustav till ganska uppseendeväckande och i mina ögon tämligen förskräckliga metoder. Så småningom sprider sig en viss misstro på Kollan gentemot Gustav. Och vad hände egentligen med Olga..? När Pionens vänner börjar luska i saken ligger Gustav riktigt illa till. Men dessvärre är det inte ”pionerna” som hotar honom mest.

Ja nån läskig deckare är inte detta direkt från början även om såväl dödsfall som droger finns med i berättelsen. Boken blir emellertid mer obehaglig mot slutet. Men mest är detta just en sån somrig, mysig läsning jag hade hoppats på. Gissa om jag längtar till varmare tider när Anna och jag förhoppningsvis får vara med Slottsherrskapet ytterligare en säsong i Slottet och Slottsträdgården. Det är också en smått rolig bok, lite pikareskroman så där. Gustav är, trots sitt beräknande och utnyttjande sinne, ändå svår att tycka illa om. Persongalleriet består främst av personer 70+, men inte tycks de leva några händelselösa pensionärsliv för det. Det är så jag rodnar. Roliga och realistiska personteckningar finns det i boken. Det jag emellertid uppskattar mest är miljöskildringarna. Det är som om jag tankar sommarenergi på dem.

Toffelomdömet blir det högsta. 

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

*TBR-böcker = To Be Read, det vill säga olästa böcker som jag äger och som jag ska läsa

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Franska kort

  1. Mösstanten skriver:

    Visst är det härligt när man hittar en sådan där bok man kan frossa i och sjunka in i och mest bara njuta.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.