Ett inlägg om ett rött vin.

Söderns Barolo!
På lördagskvällen hyfsade vi fredagsvinflaskan från Valpolicella. Det visade sig att det inte var mer än var sitt glas. Därför plockade jag fram en ny flaska ur vinskåpet och luftade Basilisco Teodosio Aglianico del Vulture 2017-vinet en timme före servering.
Det här är ett fylligt och strävt vin med hög fruktsyra. Sockerhalten ligger på under tre gram litern, medan alkoholhalten når upp till 14,5 procent. Vinet är gjort på druvan aglianico, en blå druva som odlas i södra Italien, i Kalabrien, Molise och Apulien samt på ön Procida nära Neapel. Vinet kallas ofta Söderns Barolo.
Systembolaget föreslår att vinet serveras till rätter av mörkt kött såsom lamm, nöt eller vilt. Jag höll mig som vanligt till ostar, men kombinerade det främst med cheez ballz (!) och frukt & mandel-choklad. En flaska kostar 99 kronor.
Om vinets smak och doft kan en läsa följande på Systembolagets webbplats:
”Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, choklad, plommon, lakrits, peppar, mörka körsbär, ceder och vanilj. […] Kryddig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av björnbär, mörk choklad, plommon, lakrits, peppar och vanilj.
Det här vinet är sannerligen kryddigt, men har också en hög fruktsyra. Det är fullt av smaker och dofter, lakrits, till exempel, är väldigt tydlig i såväl smak som doft, liksom choklad. Vinet har definitivt ett perfekt smeknamn och det är mycket prisvärt.
Toffelomdömet blir det högsta.
PS Och ja. Jag köpte det lite grann för namnets skull, Basilisco.
Livet är kort.