Ett rött vin: Uncle Zin Appassimento 2017


Ett inlägg om ett rött, italienskt vin.


 

Uncle Zin 2017

Uncle Zin är prisvärt och väldigt gott trots att det inte är nåt riktigt finvin.

Zinfandelviner är ofta lätta i sig och lätta att tycka om. Till förra helgen köpte jag inte bara en ny sorts gin utan även två flaskor ”inte-så-dyrt” vin. Uncle Zin Appassimento 2017 kostade endast 89 kronor. Att jag fastnade för vinet var inte enbart för att det är ett zinfandelvin, italienskt och inte så dyrt utan även för dess lite annorlunda flaska. Flaskan är liksom kort och lite satt i formen. Trevligt!

Vinet kommer från Apulien i Italien och är alltså gjort på druvan zinfandel. I Italien heter druvan primitivo, så vinets namn gjorde mig lite förvirrad. Sockerhalten är ganska hög, 11 gram per liter. Alkoholhalten ligger på 14,5%.

Systembolaget rekommenderar vinet till lamm- eller nötkött. Jag drack vinet till stekt kyckling med kryddig sås och vitlökssmör. Det gick alldeles utmärkt.

 


Så här kan en läsa på Systembolagets webbplats om vinets smak och doft:

”Fruktig smak med fatkaraktär och sötma, inslag av blåbär, kryddnejlika, körsbär och vanilj. […] Fruktig doft med fatkaraktär, inslag av blåbär, kokos, körsbärspraliner och kaffe.

Jag upplevde vinet som fruktigt och lätt med en viss sötma. Samtidigt anade jag kryddnejlika i smaken och starkt kaffe i doften. Till min mat, ganska kryddig, alltså, passade vinet utmärkt. Jag ville ha ett smakrikt, men ändå lätt vin som inte gjorde mig tung i huvudet. Det fick jag.

Så… sammanfattningsvis är det detta ett mycket prisvärt vin som funkar bra även till fågel och framför allt då sommartid, skulle jag vilja säga – och det säger jag också. Det är inget riktigt finvin, men väldigt gott.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.