En bokhandlares dagbok


Ett inlägg om en bok.Shaun Bythells bok En bokhandlares dagbokFör att vara säker på att få ett paket att öppna på min födelsedag
köpte jag en bok till mig själv i numera nedlagda Drottninggatans bokhandel. (Den ska för övrigt återuppstå i höst och mer om detta kommer på en blogg nära dig!) När bokhandlar tvingas stänga och lägga ner av olika skäl blir jag ledsen. Samtidigt blev jag förstås glad när jag dels hittade en eftertraktad bok som länge stått på inköpslistan, dels fick den till halva priset. Shaun Bythells bok En bokhandlares dagbok slogs in i ett fint paket som fick följa med hem och ligga i garderoben till födelsedagen i april. Och nu har jag läst ut den – inte kunde jag spara den nån längre tid. Nästa mål blir att åka till Skottland och besöka The Bookshop, ett antikvariat som drivs av författaren.

Den här boken är upplagd som en dagbok. Vid varje dag anges också antal kunder, dagskassa, onlinebeställningar och hittade böcker. Det tar ett tag men sen fattar jag hur himla knivskarp bokhandlaren är. Han beskriver utan pardon sina anställda, sina nära och kära och framför allt kunderna. För kunder i ett antikvariat är inte alltid… trevliga typer. Antipatin mot Amazon är inget han döljer heller. Jag får ett antal korta skratt, samtidigt som jag faktiskt ser allvaret i den här boken. Boken beskriver hur bokmarknaden förändras och det är inte alltid roligt – eller till det bättre. För en fysisk bokhandel är ju så mycket mer än bara… en affär. Och självklart tänker jag på ovan nämnda Drottninggatans bokhandel, men även på Alfa Antikvariat i Stockholm, ett antikvariat som stänger nästa månad.

Jag är verkligen en bokmal, en boktok och precis lika knäpp och underlig som många av de kunder som beskrivs i boken. Hög igenkänningsfaktor, alltså. Det här är till viss del en mysig bok, men den har också djupare budskap kring en bokhandels förändrade roll och förutsättningar. Samtidigt… boken är väldigt, väldigt rolig och bitsk. Passar mig perfekt.

Toffelomdömet blir utan tvekan det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Dagbok, Diskutabelt, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En bokhandlares dagbok

  1. fruhatt skriver:

    Den måste jag läsa!

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.