Påskdagen 2019: Livet är nästan… för gott


 Kära dagbok…

Sovrumsväggen och taket

Funderingar steg upp i taket i morse.

I morse låg jag åter igen och funderade medan jag lyssnade på fåglalåten utanför och tågen som passerade. Det slog mig att precis just i den stunden var mitt liv så gott. Kanske alldeles för gott..? För med katastrofberedskapen påkopplad efter allt som har hänt kan jag inte låta bli att tänka att det goda nog snart tar slut. Men nej. En kan säga att de gångna dagarnas goda nästan blev för mycket idag. Karaktären är det nämligen si och så med. Jag kan inte låta bli att äta och dricka gott när det står mig till buds. Och det är väl inte det smartaste med tanke på vikt och dåliga hjärtan, proppar och annat som finns i min familj. Men i min familj finns också lusten till det goda.

Hand svartvit

Den här handen fick kämpa hårt under många år.

Livskvalitet kan variera, men för mig är det bland annat att kunna unna mig och min kära goda saker i tillvaron efter alla de tunga år med tämligen tomma plånböcker som vi har haft båda två. För min del blev det en kamp som jag vann att kunna leva på a-kassa. Jag fick 9 900 kronor i månaden och jag hade tur som bodde billigt, inte hade några barn att försörja och inte var intresserad av smink, kläder etc. Det gick. Jag överlevde. Det är därför jag numera känner mig som en miljonär varje månad jag får lön. Och då är jag ändå inte högavlönad, snarare medelavlönad jämförelsevis.

Igår fick jag veta nåt som gjorde mig glad. Jag fattar att det inte handlar om mig ytterst utan om bekvämlighet. Men just att det har uttryckts gör att jag känner att det kanske inte är sånt stort fel på mig trots allt. Vi får se. Fel eller inte, inga beslut är fattade, men jag utgår från att jag blir delaktig.

Gott liv, för mig och dem jag älskar, är nåt jag önskar förstås. Men det behöver inte alltid vara så märkvärdigt. Kaffe på sängen, i rena lakan och med en bok är en bra början på en dag där livet är gott.

När du läser det här och kaffe på sängen

En bra början på en dag och en del av gott liv.


Vi fortsatte förmiddagen med en lättare frukost, 
för min del bestående av gårdagens lunchmackor (jag lyckades ju inte bjuda bort dem) samt ett handmålat ägg, signerat Anna. Fast först fick vi förstås ta bort den håriga varelsen på köksbordet. Tänk att det är så skönt att ligga där på en ren duk…

 

 

Knoppar i Gamlis

Våren hade kommit till Gamlis.

Efter dammsugning, bäddning, pottömning och disk(maskinspåsättning) tog vi bussen till Gamla Uppsala. Jag hade ju bokat påskbuffé för oss på nyrenoverade Odinsborg. Tanken var att strosa omkring i vårsolen, men vinden var kall så vi besökte först Antikhandlaren med Arga hunden, sen kyrkan.

I kyrkan tände jag ljus för mamma och pappa. Jag saknar dem så, särskilt vid årsdagar och under storhelger.

Våren hade kommit till Gamla Uppsala i alla fall. Det var fullt av gröna knoppar i träden – och ett gäng människor som blotade. Ja ja, var och en blir väl salig på sitt sätt.


Om Odinsborg och påskbuffén kan jag säga följande:

 • det var si och så med rena bestick och glas. Och om glasen var rena var de våta. När gästen påpekar att glaset inte är torrt, vill gästen inte veta att glaset just blivit diskat, gästen vill ha ett rent och torrt glas
 • renoveringen syntes knappt. Färgen i fönstren var fortfarande avskavd och jag såg fuktfläckar på tapeterna. Men snedtaket såg nytt ut. Malmkronorna hade dock med fördel kunnat dammats…
 • det hade varit bra om rätterna hade varit beskrivna med små skyltar
 • sillen tog slut och fylldes aldrig på trots löfte
 • jag saknade små såser till laxen och patén
 • dessert- och godisbordet var inte så stort, men innehöll tillräckligt med godsaker
 • det var lagom med folk och vi fick ett bra bord trots att vi bara var två
 • priset för två personer, var sin öl och tre snapsar landade på ungefär 1 200 kronor. Det var rimligt.


Bussresan in till stan 
blev vi (o)roade av tre blotare (?) som försökte hitta en öppen krog. Vi ville inte hjälpa dem att hitta en av dem som ligger nära oss. Och hemma på Main Street hade en av katterna spytt i vardagsrummet och på balkongen. Anna torkade, jag petade med ett grillspett (!) mellan plattorna på balkongen.

I kväll orkar vi inte göra nåt mer än att läsa och glo på de sista avsnitten av Manhunt och En mördares leende. Det räcker gott.

Bibelord Matt 5 14 Ni är världens ljus

Tack för att vi får vara världens ljus – för en dag, i alla fall!

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Familj, Krämpor, Mat, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Påskdagen 2019: Livet är nästan… för gott

 1. Mösstanten skriver:

  Det gäller väl att hitta ett sätt att leva utan att späka sig för hälsans skull, om inte späkning är det som gör en lyckligast i livet. Helst ska man ju må bra och njuta medan man lever.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jag vill försöka lära mig att vara snäll mot mig själv och inte göra sånt jag mår dåligt av utan sånt jag mår bra av. Och så länge jag rör på mig unnar jag mig att äta och dricka gott. Om jag sen dör mitt i det .- so be it. Då använde jag inte livet till att banta i alla fall. 😛

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.