Ett inlägg om ett rött vin.

Ripassovinet intogs till ost och kex i fredags.
Två av vinerna jag köpte i fredags öppnade vi samma kväll. Vi drack inte ur flaskorna förstås. Det vita vinet hade jag druckit en tidigare årgång av, det röda vinet var en för mig oprövad Tommasi, ett ripassovin.
En flaska Tommasi Palanca Ripasso 2015 kostar 149 kronor. Ripassovinerna är besläktade med Amaronevinerna. Ripassovinerna jäser två gånger, den andra gången tillsammans med jäsresterna efter en Amaronejäsning. Lite billigare och inte riktigt lika kraftfullt som Amarone är ripassovinerna. Samtidigt är ett ripasso lättare att kombinera ihop med mat. Vi drack vårt till fyra sorters smakrika ostar. Systembolaget rekommenderar vinet till rätter av lamm eller nöt.
Så här kan en läsa på Systembolagets webbplats om vinets smak och doft:
”Kryddig smak med inslag av fat, mörka körsbär, russin, sötlakrits och nougat. […] Kryddig doft med inslag fat, mörka körsbär, russin, kaffe, tobak och choklad.
Jag kände en tydlig smak och doft av russin och choklad. De mörka bären ihop med detta gjorde vinet fylligt och gav det en mognadskänsla. Vinet är annars klassat som strax över medelfylligt. Det var inte så tungt, men hade en fin och lagom lång eftersmak och funkade utmärkt till ostarna.
Toffelomdömet blir det högsta.
Livet är kort.