Ett vin: Tommasi Palanca Ripasso 2015


Ett inlägg om ett rött vin.


Tommas Palanca Ripassoi 2015

Ripassovinet intogs till ost och kex i fredags.

Två av vinerna jag köpte i fredags öppnade vi samma kväll. Vi drack inte ur flaskorna förstås. Det vita vinet hade jag druckit en tidigare årgång av, det röda vinet var en för mig oprövad Tommasi, ett ripassovin.

En flaska Tommasi Palanca Ripasso 2015 kostar 149 kronor. Ripassovinerna är besläktade med Amaronevinerna. Ripassovinerna jäser två gånger, den andra gången tillsammans med jäsresterna efter en Amaronejäsning. Lite billigare och inte riktigt lika kraftfullt som Amarone är ripassovinerna. Samtidigt är ett ripasso lättare att kombinera ihop med mat. Vi drack vårt till fyra sorters smakrika ostar. Systembolaget rekommenderar vinet till rätter av lamm eller nöt.

Så här kan en läsa på Systembolagets webbplats om vinets smak och doft:

”Kryddig smak med inslag av fat, mörka körsbär, russin, sötlakrits och nougat. […] Kryddig doft med inslag fat, mörka körsbär, russin, kaffe, tobak och choklad.

Jag kände en tydlig smak och doft av russin och choklad. De mörka bären ihop med detta gjorde vinet fylligt och gav det en mognadskänsla. Vinet är annars klassat som strax över medelfylligt. Det var inte så tungt, men hade en fin och lagom lång eftersmak och funkade utmärkt till ostarna.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.