Profiler i dag i mitt Uppsala


Ett inlägg om en bok.Gunilla Lindbergs bok Profiler i dag i mitt UppsalaI höstas hittade jag ett smärre mindre (<== OBS Biggis, se!) bibliotek på jobbet
. Tre böcker lånade jag in till mitt kontor för att läsa om det skulle bli nån stund över. Dessa överblivna stunder på jobbet är få och korta, nåt som förklarar varför det har tagit så lång tid för mig att läsa Gunilla Lindbergs lilla bok Profiler i dag i mitt Uppsala. Boken kom ut 2004, så det är inte idag-i dag som avses. Men jag blev så glad att jag fann boken vars författare en gång i tiden var en go kollega till mig, en mentor och vid fler än ett tillfälle felaktigt antogs vara min mamma… Gunilla, som tyvärr gick ur tiden i augusti 2011.

 

I den här lilla boken kommer Gunilla Lindberg helt till sin rätt. Boken innehåller nämligen personporträtt, nåt som hon var särskilt bra på att skriva. Många av de omskrivna har överlevt författaren, till exempel Knut Knutson, Owe Thörnqvist, Elsie Johansson och Ulf Ekman, medan andra var över 90 år när Gunilla skrev om dem och därför mycket troligt avlidna.

Boken ger mig en bild av Uppsalas nutida historia som jag både känner till och inte känner till. Såsom många här i stan är jag inte född och uppväxt här. Jag tycker att boken är rörande i vissa porträtt, framför allt av tant Eva, rektor Eva Netzelius, träffande i andra, som det av makarna Brita och Nils Brage Nordlander. Den senare var till exempel rabiat anti-rökare och försökte på 1990-talet få mig att sluta genom att skrämma mig med att alla mina tänder skulle ramla ut.

Toffelomdömet blir det högsta för den här boken, som utgör en intressant del av det nutida Uppsalas historia.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Det här inlägget postades i Böcker, Familj, Jobb, Personligt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Profiler i dag i mitt Uppsala

 1. uppsalaewa skriver:

  Gunilla Lindberg var mycket uppskattad som Uppsala-skildrare och skribent. Jag har ”I mina kvarter” från 40-, 50-, 60- och 70-talet. Mycket intressant att följa Uppsalas utveckling (förstörelse) genom Lindbergs ögon.

  Gilla

 2. Mösstanten skriver:

  Verkar vara en intressant och trevlig bok. Intressant även för den som inte bor i Uppsala. Jag menar, Elsie Johansson, Owe Thörnqvist med flera. Förresten undrar jag om folk har stoppat in extra h:n i sina namn bara för att de ska bli svårare att stava.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Det blev nog lite syftningsfel där i din kommentar. Gissar att du menar att det är intressant för dem som inte bor i Uppsala att läsa om såna som bor här, typ Elsie (Annas styvmoster, för övrigt) och Owe Thörnqvist. Ja, det tror jag om en gillar deras böcker och låtar, t ex. Sen blir det kanske lite extra roligt att läsa om profiler i stan där en bor.
   Den där sista åsikten får stå för dig. Själv har jag ett h i mitt efternamn för att det behövs, annars skulle namnet inte betyda nåt. 😛 Jag tycker att det är jobbigare med folk som stavar Karlsson med ett s eller z eller -kvist med -quist och -qvist. Ja alltid kan en reta sig på nåt. 😛

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.