Torsdagen den 24 januari 2019: Utlottning av En dag… och böjd nacke


 Kära dagbok…

Boken En dag i Ivan Denisovitjs livIdag inleder jag med den utlovade utlottningen av en pocketbok som Bokus felaktigt sände mig nu i januari. Jag fick behålla boken, men eftersom en äldre upplaga av Aleksandr Solzjenitsyns lilla bok En dag i Ivan Denisovitjs liv redan står i mina bokhyllor vill jag att nån annan ska få läsa den.

Boken, som skrevs som en långnovell 1962, utspelar sig under en dag, från morgon till kväll, i ett sovjetiskt arbetsläger på 1950-talet. Den lyfter fram fångarnas absurt långa strafftider, där förlängning av strafftiden var en vanlig bestraffning.

 

Handlingen är ungefär denna:

Ivan Denisovitj, även kallad Sjuchov, har dömts till straffarbete i ett läger, anklagad för att ha varit en spion efter att ha tillfångatagits av tyskarna under andra världskriget. Dagen börjar med att han vaknar försent och är sjuk. Men Sjuchov måste trots detta arbeta. 

Detta kan tyckas vara en svart bok, men jag lovar dig att den är en modern och viktig klassiker och som sådan bör den ingå i alla litteraturälskares läslista.

Du som vill ha boken lämnar en kommentar till det här inlägget om varför just du bör få den. Finns du på Instagram gillar du min bild av boken där också. På Instagram heter jag @tofflisen Svårare än så är det inte!

∼ ♦ ∼

Bitmoji Tofflan uppspärrade ögon på skylt

Jag har gjort det jag ska, men jag är inte överens och jag är dessutom besviken.

Arbetsveckan går mot sitt slut. Det tycker jag är skönt av flera skäl. Ett är att jag har det jobbigt med hostan och andningen, ett annat att jag slåss med väderkvarnar på jobbet lite grann. Det senare kan tyckas som struntsaker, men den som kan tänka själv inser att det faktiskt handlar om att begränsa människor. Jag har utfört det jag ska, trots att jag inte är överens. Och jag är besviken. I min rätt tunga ryggsäck med 30 års yrkeserfarenheter finns emellertid även vissa insikter. Jag är rädd för oönskade konsekvenser om jag står på mig och därför böjer jag min nacke och jobbar med mitt lilla nyhetsbrev i stället. Det publiceras i morgon förmiddag som vanligt.

∼ ♦ ∼

I kväll är det bra på TV. Jag ska givetvis titta på Antikrundan och försöka amatörvärdera via appen från bästefåtöljen. Efter detta kära nöje är det Veckans brott som Camilla Kvartoft håller i med bravur.

∼ ♦ ∼

Tisslingarna är inte mycket för TV. Lucifer är inne i en riktig busperiod, förutom att han vill äta jämt. Citrus är lite trött på hans buffliga närmanden och håller sig gärna antingen på diskbänken eller i kökssoffan i Mellanrummet. Men söta är de, eller hur? (Hela bildtexterna blir synliga om en klickar på bilderna. Då går det också att se bilderna som i ett bildspel och även att kommentera varje enskild bild.)

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Dagbok, Jobb, Krämpor, Personligt, Sociala medier, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Torsdagen den 24 januari 2019: Utlottning av En dag… och böjd nacke

 1. uppsalaewa skriver:

  Jag deltar gärna i utlottningen av boken.
  Längesedan jag läste en riktig klassiker.

  Gilla

 2. FEM skriver:

  Jag tycker absolut att boken ska hamna i Motala! Inte i min att läsa-hög utan i min finske pinnes hög. Han har läst ut Gulagarkipelagen för bara ett par veckor sen och då sa han att ”jag skulle vilja läsa lite fler böcker av honom.”
  Så gärna att vi får den till oss bokgalningar här!!

  Gilla

 3. Mösstanten skriver:

  Boken har jag läst så jag deltar inte i utlottningen men den som får det kan glädja sig över en riktigt bra bok. Jag måste titta på ditt Instagramkonto.

  Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.