Innan ni tog oss


Ett inlägg om en bok.


Lisa Wingates bok Innan ni tog ossJag fick fem böcker i julklapp 2018 och ganska snart efter jul började läsa den första av dem. Lisa Wingates bok Innan ni tog oss hade jag noterat på nätet och blivit intresserad av. Detta hade vännen Jerry uppfattat, så han köpte den, slog in den och gav den till mig den 24 december. Jag var mycket sugen på att läsa den boken och det blev alltså den första julklappsboken jag läste.

Boken utspelar sig under två tidsperioder i USA: dels 1939, dels nutid. Tolvåriga Rill och hennes syskon bor på en flodbåt. En kväll måste föräldrarna ge sig av till sjukhus för att mamman ska föda tvillingar. Dan därpå kommer ett gäng främlingar till båten och tar Rill (May) och de andra barnen till en sorts barnhem. Där får de inte bara nya namn, de får uppleva ett helvete innan en del av dem adopteras bort till nya familjer. I nutid blir Avery nyfiken på en gammal dam som snott hennes armband när Avery besöker sin dementa farmor. Hon börjar nysta i saker och ting och finner hemligheter i sin egen familjs bakgrund. Boken är baserad på en stor amerikansk skandal där Georgia Tann, föreståndare för Memphis barnhem, kidnappade och sålde fattiga barn till rika familjer.

Det här är en riktigt obehaglig historia. Jag orkar inte läsa lång tid varje gång utan tar mig fram genom boken med två kapitel i taget. Samtidigt som boken är väldigt smärtsam att läsa är den förstås mycket, mycket bra. Jag blir djupt berörd av de stackars barnens historia.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Innan ni tog oss

  1. Mösstanten skriver:

    Det här är en sådan bok som jag kanske aldrig läser även om den är bra på grund av att innehållet verkar så påfrestande. Kanske på sommaren när solen skiner som värst? Det kanske skulle funka.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.