På oxens horn


Ett inlägg om en bok.Jan Fridegårds bok På oxens hornBland Jan Fridegård-böckerna från mammas och pappas bibliotek
hittade jag inte enbart fiktiva romaner (om än med viss verklighetsbakgrund). Där fanns också ett antal självbiografiska böcker. Självbiografin På oxens horn gavs ut 1964. Eftersom jag läser böckerna i kronologisk utgivningsordning blev denna den tredje boken av författaren för min del.

I den här lilla boken berättar författaren anekdoter från sin barndom. Det blir korta, nästan novellartade berättelser och inte nån typisk självbiografi. Stora och små händelser skildras, bland annat från Jan Fridegårds skoltid. Excentriska personligheter passerar revy och ett antal dråpliga situationer återberättas, men här finns också finstämd lyrik och vackert skildrad natur.

Det är i det senare, lyriken och naturskildringarna, jag tycker att författarens stilistiska styrka märks. Vidare är det förstås intressant att se de inlagda fotografierna. Jag är inte mycket för korta berättelser och noveller och här blir det onekligen så att jag får svårt att hålla ihop handlingen. Kanske hade Jan Fridegård varit en utmärkt dagboksbloggare..?

Toffelomdömet blir medel.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.