Torsdagen den 20 december 2018: Från mörker till ananas


 Kära dagbok…

Fyrisån decemberkväll

Kompakt mörker vid Fyrisån, fotad från S:t Olofsbron.

Mörkret är rätt kompakt. Den vita skiten från himlen har fallit lite som småspik. I morse piskade det mitt ansikte, men det var inte kallt utan faktiskt ganska skönt. En blir lite varm när en rör på sig. Jag älskar mina promenader till och från jobbet! Det är en sån fin gratismotion om cirka 30 – 40 minuter varje dag. Fast jag älskar förstås promenaderna lite mindre om det ösregnar eller toksnöar och är halt. I morse var det slask och det vita började ersättas av det gråbruna. Men det ska bli kallare – och halare. Kanske blir det en vit jul. Vårt största problem hemma är att vi använder ballen* som extra kylskåp. Om det blir så kallt som det aviseras i väderappen, neråt elva minusgrader, blir det en frys där ute. I morgon, fredag, kommer en hemleverans med julmat. Det blir inte skojigt för Anna, som är ledig och ska ta emot den, att försöka pussla in saker i vår minimala kyl. Nä, nu står inte bara tvättmaskin (som vi har fått en generös peng till av Annas snälla mamma och hennes L) och ny diskmaskin på önskelistan – även ett högt kylskåp gör det. Vi blir åtta på julafton som ska äta tillsammans. Ja, det krävs inga större matematikkunskaper eller matkunskaper för att förstå dilemmat.

∼ ♦ ∼

Tre kolor

Redan i morse…

Två gånger i veckan kommer det fruktleveranser till mitt jobb. Igår på onsdagen var det dags. Jag plockade på mig ett äpple, ett päron och en banan. Men vad hjälper det när det ställs ut chokladaskar, godiskorgar och säckar med kolor vid kaffeautomaterna? Jag har ingen karaktär alls. Det enda som hindrar mig från att bulimiskt kasta i mig är att jag nånstans skulle känna mig fräck gentemot kollegorna. Och så är det det här med tänderna… Det blev ju lite dyrt sist jag smaskade karameller på jobbet, typ 5 000 spänn eller mer. För att inte tala om smärtan. Tandvärk är nog en av de värsta värkarna. I morse plockade jag, detta till trots, på mig, tre kolor. Nä, tugga på dem vågade jag inte, det blev till att suga.

”Min” lunchrestaurang har nu stängt för julledighet och jag tvingades gå försiktigt nerför trappan till Fazer. Nu uppskattade jag deras inlagda sill väldigt mycket i fredags, men sill åt jag inte idag. Jag tycker ofta att de har så tillkrånglad mat, konstiga rätter och ingredienser jag aldrig hört talas om. Och sen jag åt deras vidriga blomkålssoppa – hur man nu kan misslyckas med nåt som är så gott?! – har jag undvikit stället så mycket jag kan. Idag hade jag inget val, om jag inte ville hasa ner på stan förstås. Lagom hungrig valde jag pannkakor till lunch. Det kan man inte misslyckas med. Men maj gadd, 90 spänn för fem rätt smaklösa pannkakor, grädde och sylt – det tycker jag är hutlöst! Inte blev jag mätt heller, utan tiggde till mig några extra godisbitar av tjejerna i Servicecenter. Efteråt ångrade jag att jag tackade nej till salladen som erbjöds till lunchen. Visserligen passar inte sallad ihop med pannkakor, tycker jag, dårå, men jag kanske hade sluppit gå hungrig från Restaurang Segerstedt… Det enda roliga med dagens lunch var att jag träffade NK** som hade en lunchdejt med en annan kompis här i huset. Jag tänker att det blir medtagen och kort lunch i morgon så att jag kan gå hem tidigare. Där är ju en del att fixa. På lördag kommer besökare som ska stanna okänt hur länge, men minst en vecka.

Pannkakor med sylt och grädde

Världens dyraste (?) pannkakor hos Restaurang Segerstedt som drivs av Fazer. I vart fall hutlöst att ta 90 spänn för det en ser på bilden. Utom boken, förstås. Den är min!


De här sista två dagarna på jobbet
har jag främst ägnat åt att göra årets sista nyhetsbrev samt greja lite med uppdateringar på intranätet. Jag har kunnat ta det hyfsat lugnt arbetsmässigt sett. Det är oron som orsakar stress i stället. Sen bannar jag mig själv och försöker tänka på att inte ta ut nåt elände i förskott. Lättare sagt än gjort med det jag har i bagaget.

∼ ♦ ∼

Lucifer i skrivbordsstolen

Plötsligt låg Lucifer i skrivbordsstolen.

Familjen Katt är en källa till glädje och underhållning, även om jag uppskattar Lucifers jam-sessions klockan fem på morgnarna lite mindre än hans övriga förehavanden. Han verkar vara lite extra ängslig och ”mammig” just nu. Hans biologiska mamma Mini bryr sig inte särskilt. De två brukar mest lappa till varandra när de möts. Sen sover Mini största delen av tiden. Hon är ju cirka tio människor och det blir i kattår lika många år som jag är. Och jag är också trött och vill mest sova bort jul och hela faderullan. Bara vara ledig och läsa böcker, dricka vin, äta sill och dricka snaps, moffa godis, softa…

Igår kväll när jag och mitt sällskap åt mackor respektive kvällsmat hovrade Lucifer vid köksbordet. Så snart köksstolen blev tom hoppade han upp där och la sig och tittade på mig så vädjande. Mitt kalkonpålägg var visst smaskigare än kattmatsoxen i skålarna…

 

Citrus trött

Citrus sov i Annas fåtölj igår när jag kom hem.

Citrus har fått en ny favoritplats. Eftersom hon och Mini mest brukar turas om i min skrivbordsstol – jag som äger den nyttjar den visst minst av alla – hamnar Citrus allt oftare på diskbänken. Där jagar hon osynliga småflugor. Men igår när jag kom hem från jobbet var det underlig ordning. Citrus låg i Annas fåtölj, medan Lucifer låg i skrivbordsstolen. Mini låg lite här och var.

I kväll blir jag ensam med familjen Katt och min tvåveckorssambo. Anna ska ut och äta julbord med sitt jobb. Jag tömde pottor för andra gången idag, fyllde på sand och gav katterna mat innan jag knatade till Systembolaget och köpte dryck till morgondagens juldelikatesskasse. Öl, förstås. Var sin liten knapp kan vi unna oss ur en redan öppnad flaska Östgöta sädes. Sen passade jag på att äta lite kvällsmat på Phil’s burger och ta en öl till maten. Ensam, förstås, inte ens en bok till sällskap, och i kväll trött på att inte räknas. Igen. Det måste vara nåt fel på mig. Ibland är jag bra att ha, ibland är jag inte vatten värd. Jag tror bestämt att det får bli ett varv med Helvetesmonstret*** när jag har gjort månadens räkenskaper. Städning brukar få mig i balans igen. Jag orkar inte bli sårad.

Öl och halloumiburgare

Kvällsmat ensam, förstås.

∼ ♦ ∼

Avslutningsvis nåt att skratta gott åt. Mig, förstås. Har du sett hur lik jag är en ananas???

∼ ♦ ∼

*ballen = balkongen
**NK = Närmaste Kollegan på mitt förra jobb
***Helvetesmonstret = katternas namn på dammsugaren


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Jobb, Krämpor, Mat, Personligt, Trams, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Torsdagen den 20 december 2018: Från mörker till ananas

 1. Mösstanten skriver:

  Liten kyl och frys kan vara ett problem. Vi tänkte att vi är bara två. Det räcker gott med en kombinerad kyl och frys. Jamen så blir det jul. Och så har vi nyss fått hem ett lamm som vi har knölat in i frysen. Det går, men jag muttrar argt ibland – precis som om vi inte bestämde tillsammans att inte köpa stora skåp.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Vi är i vanliga fall två eller tre och det funkar hyfsat, men inte optimalt. Till jul blir vi åtta. Då räcker det inte till. Vi kan använda vår inglasade balkong, så länge det inte är alltför kallt, som kylskåp.Så har vi ett skafferi där det i alla fall är svalt. Men… Vi behöver både hög kyl och kanske en frysbox.

   Gilla

 2. FEM skriver:

  Det är lite lurigt det där med kyl å frys, kan jag tycka. Vår stora kyl gick sönder för ett antal år sedan. Vi skulle köpa en ny förstås, men då resonerade vi som så, att barnen har ju flyttat, nästan allihop, så vi blir inte så många här hemma längre och då behöver vi inte ha en stor kyl i köket och en stor frys i källaren. Vi har inte plats för dubbla stora skåp i köket, utan bara ett. Vi valde en liten kyl med en liten frys under. Frysen i källaren har vi kvar, som tur är, för jösses vilket dåligt beslut det var. Det är ju fullt i den förbannade lilla kylen HELA TIDEN! För ett tag sen var vi bara 2 pers här hemma, nu är vi 3 ett tag, men det måste väl vara stor skillnad på att vara 5 stycken än 2-3 stycken? Matmässigt? Jag fattar inte…

  Senaste update då: Vi har haft spysjuka allihop här. Daniel först, sen jag och sist Pinnen. Tur det blev INNAN jul.
  Har jobbat sist dagen innan 12 dagars ledighet och det känns som himmelrike att få vara ledig så länge. Bokhögen – here I come!

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Vi trodde väl också att det skulle funka när vi flyttade in med en liten kyl och två små frysar. Nu är vi inne på att göra tillbaka en av de små frysarna till köksskåp igen, ersätta lilla kylen och lilla frysen under med en hög kyl samt köpa en frysbox. Vi är i vanliga fall antingen två eller tre, men till jul blir vi… åtta.

   Ha en skön ledighet! Jag önskar jag kunde dyka ner i en härlig bokhög också. Jag ska i alla fall vara ledig från jobbet i 16 sammanhängande dar.

   Gilla

 3. veggiehäxan skriver:

  Jag brukar tycka mitt kylskåp kan bli knökfullt fast jag oftast är själv. Frysen brukar finnas plats i. Imorgon, söndag, kommer Pinglan hit för jullunch, fika och en,massa prat. Har fixat en massa juliga smårätter och fattar inte hur vi ska få i oss allt. Nu tycker jag att mitt kylskåp är knökfullt med små pytsar med sallader och inläggningar förutom det jag brukar ha där. Förhoppningsvis är det lite mer plats efter morgondagen.

  Gilla

 4. Tofflan skriver:

  Vi blir åtta här på julafton. Idag kom våra engländare och de stannar en vecka. Men vi använder balkong och skaffer för en del mat och dryck. Hoppas bara att inget fryser. 😱🥶

  Härligt med Pingelbesök! Hälsa och ha en riktigt god jul nu! 🎅🏻

  Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.