Ett rött vin: Castel del Monte Riserva 2008


Ett inlägg om ett vin.


Castel del Monte Riserva 2008

Lätt, fruktigt och en smaksensation.

Det händer att en vinflaska får ligga i vinskåpet ett tag. Vanligare är emellertid att vi gläntar på dörren till skåpet. När jag köpte italienaren Castel del Monte Riserva 2008 är lite oklart. Den kostar 119 kronor enligt Systembolagets webbplats, men lagerförs inte av Systemet.

Igår tog jag fram flaskan, öppnade den och lät den lufta ett par timmar. Vinet serverade jag sen till kex och fyra sorters ost: Brie, St Agur, en färskost med rom och russin samt en Gruyère.

Jag har googlat på vinet för att få fram lite fakta. Det är gjort på en druva som heter Nero de Troia som nästan bara finns i distriktet. Vinet är från Apulien. Det vinner på att lagras, enligt Vinguiden och det kan nog stämma. Men det går också utmärkt att servera genast, vilket jag gjorde (efter luftningen, förstås).

På SvD:s webbplats står det följande om vinets doft och smak:

”[…] I doften finns en lätt rostad karaktär och i smaken inslag av solmogna körsbär och kryddor. […]

Vinet var något lätt och lite bärigt snarare än kryddigt tycker jag. Det hade en mycket speciell smak och en ganska lång eftersmak. Körsbärssmaken var tydlig. Med ostarna, främst rom-russin-osten blev det en liten smaksensation. Det här vinet köper jag gärna igen – om jag hittar det.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.