Ett inlägg om ett vin.

Fylligt och smakrikt italienskt.
En besvikelse på vinfronten i lördags behövde definitivt kompenseras på söndagen. Med fisk till middag kunde lätt några goda ostar med tillbehör slinka ner senare på kvällen. Till dessa öppnade jag en flaska Ziggurat Montefalco Rosso 2015.
Vinet är förstås italienskt – från Umbrien – och kostar 139 kronor. Det är kategoriserat som mycket fylligt och bör serveras till mörkt kött som lamm, nöt eller vilt, tycker Systembolaget. Här blev det i stället drycken till några smakrika ostar, bland annat Stilton. Jag luftade vinet ordentligt och lät det ljummas väl ovanpå spishällen medan fisken tillagades i ugnen. Vinets serveringstemperatur gör oerhört mycket för smaken om vinet. Ett rödvin kan skilja sig rejält från gång till annan om det serveras alltför svalt, anser jag.
Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets smak och doft:
”Nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, hallon, peppar, salvia, vanilj och kakao. […] Nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, kanel, örter, vanilj och choklad.
Det här vinet var verkligen fylligt och gott. Vinet hade en tydlig smak av kakao och bär med bara en lätt touch av vanilj. Eftersmaken var ganska lång på det här riktigt kraftfulla vinet. Det gick förstås alldeles utmärkt att dricka till ostarna och är definitivt ett vin jag köper igen. Vinet sägs gå utmärkt att lagra, något jag troligen tänker göra.
Toffelomdömet blir det högsta.
Livet är kort.