Ett inlägg om ett vitt vin.
På fredagskvällar när vi är på tu-kvinna-hand frossar vi ofta på räkor och paté. Vi har blivit helt sålda på färska räkor, nåt vi köper då och då på Korgtassen. Men inte alltid – det kostar ju en del. I fredags kväll tinade vi emellertid två halvkilospåsar räkor som Anna hade plockat fram ur frysen. Till detta gjorde Anna vitlöksbröd i ugnen. På bordet fanns även avocado, kokt ägg och limeaioli. Och så ett vitt vin, förstås. Samt, förstås… övervakning av Citrus och Lucifer, som båda gillar räkor…

Övervakningsteamet Citrus och Lucifer.
Anna var ledig i fredags medan jag jobbade som vanligt. Därför fick hon i uppdrag att köpa nåt vitt att dricka. Det brukar hon vara bra på. Hon väljer uteslutande vita viner med smak av citrus. Såna viner passar utmärkt till räkor, under förutsättning att de är knastrande torra och serveras mycket kalla, tycker jag.
I fredags hällde Anna upp Muscadet Sèvre et Maine 2017 i glasen. Systembolaget rekommenderar att vinet serveras kallt och som aperitif eller till lättare fisk- och skaldjursrätter. Handskalade räkor tycker jag kan klassas som en lättare skaldjursrätt. Räkorna var för övrigt salta och goda och väldigt bra för att vara frysta.
Så här skriver Systembolaget vidare på sin webbplats om vinets smak och doft:
”Ungdomlig, fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, örter och citron. […] Ungdomlig, fruktig doft med inslag av päron, örter, gröna äpplen och citrus.
Det var sannerligen ett citrussmakande vitt vin detta! Jag noterade också en tydlig smak av päron. Knastrande torrt och utomordentligt välkylt är detta vin för 85 kronor flaskan synnerligen prisvärt. Det kändes lätt och ungdomligt och trots en alkoholhalt på 12 procent blev jag inte tung i huvudet. Det här är ett vin jag ska lägga på minnet, för det lär köpas hem fler gånger. Jag kan även tänka mig vinet som god smaksättare i soppor och såser.
Toffelomdömet blir det högsta.
Livet är kort.
FIck också vitt vin och räkor i fredags, dock som överlägg på en smörgåstårta, det smakade också bra. (ja, räkorna alltså, inte vinet)
Vilket bra övervakningsteam, dom fick väl bra betalt för uppdraget hoppas jag 🙂
GillaGilla
Smörgåstårta med räkor PÅ och vin TILL är inte heller så dumt! MUMS!
Jepp, de jobbar i team här ibland, särskilt när jag skriver detta och det börjar bli matdags. 😆
GillaGilla