Ett vitt vin: Muscadet Sèvre et Maine 2017


Ett inlägg om ett vitt vin.



På fredagskvällar när vi är på tu-kvinna-hand
frossar vi ofta på räkor och paté. Vi har blivit helt sålda på färska räkor, nåt vi köper då och då på Korgtassen. Men inte alltid – det kostar ju en del. I fredags kväll tinade vi emellertid två halvkilospåsar räkor som Anna hade plockat fram ur frysen. Till detta gjorde Anna vitlöksbröd i ugnen. På bordet fanns även avocado, kokt ägg och limeaioli. Och så ett vitt vin, förstås. Samt, förstås… övervakning av Citrus och Lucifer, som båda gillar räkor…

Citrus och Lucifer

Övervakningsteamet Citrus och Lucifer.


Anna
var ledig i fredags medan jag jobbade
som vanligt. Därför fick hon i uppdrag att köpa nåt vitt att dricka. Det brukar hon vara bra på. Hon väljer uteslutande vita viner med smak av citrus. Såna viner passar utmärkt till räkor, under förutsättning att de är knastrande torra och serveras mycket kalla, tycker jag.

I fredags hällde Anna upp Muscadet Sèvre et Maine 2017 i glasen. Systembolaget rekommenderar att vinet serveras kallt och som aperitif eller till lättare fisk- och skaldjursrätter. Handskalade räkor tycker jag kan klassas som en lättare skaldjursrätt. Räkorna var för övrigt salta och goda och väldigt bra för att vara frysta.

 

Så här skriver Systembolaget vidare på sin webbplats om vinets smak och doft:

”Ungdomlig, fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, örter och citron. […] Ungdomlig, fruktig doft med inslag av päron, örter, gröna äpplen och citrus.

Det var sannerligen ett citrussmakande vitt vin detta! Jag noterade också en tydlig smak av päron. Knastrande torrt och utomordentligt välkylt är detta vin för 85 kronor flaskan synnerligen prisvärt. Det kändes lätt och ungdomligt och trots en alkoholhalt på 12 procent blev jag inte tung i huvudet. Det här är ett vin jag ska lägga på minnet, för det lär köpas hem fler gånger. Jag kan även tänka mig vinet som god smaksättare i soppor och såser.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Det här inlägget postades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ett vitt vin: Muscadet Sèvre et Maine 2017

  1. FIck också vitt vin och räkor i fredags, dock som överlägg på en smörgåstårta, det smakade också bra. (ja, räkorna alltså, inte vinet)

    Vilket bra övervakningsteam, dom fick väl bra betalt för uppdraget hoppas jag 🙂

    Gilla

    • Tofflan skriver:

      Smörgåstårta med räkor PÅ och vin TILL är inte heller så dumt! MUMS!
      Jepp, de jobbar i team här ibland, särskilt när jag skriver detta och det börjar bli matdags. 😆

      Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.