Francesca


Ett inlägg om en bok.Lina Bengtsdotters bok FrancescaÄntligen kom den, uppföljaren till Annabelle.
Alltså Lina Bengtsdotters andra bok i serien om polisen Charlie Lager. Francesca är den sista av de böcker jag senast nätshoppade som jag nu har läst. Boken kom ut på mina föräldrars 59-åriga bröllopdag i höstas. Annabelle vann jag i en tävling i december förra året, men jag läste den först i januari i år. Då fick den högsta omdöme. Förväntningarna på uppföljaren var därför rätt höga.

Charlie Lager mår inte särskilt bra efter det senaste fallet som rörde upp saker i hennes förflutna. Hennes chef vill att hon ska ta semester, men Charlie själv vill helst begrava sig i arbete. När vännen Susanne  behöver Charlies hjälp återvänder Charlie till barndomsstaden Gullspång. Samtidigt börjar hon luska i det gamla fallet med den försvunna Francesca. Fallet är olöst och det är nånting i det som påverkar Charlie. Charlie får mardrömmar en del dunkla minnen kommer upp till ytan.

Dåtid och nutid varvas i boken – det är nämligen nästan 30 år sen Francesca försvann. Detta grepp börjar nu bli rätt slitet i deckare och kriminalromaner. Men ändå. Boken är både spännande och obehaglig redan från start. Det är inte utan att jag själv får associationer till Metropolen Byhålan och uppväxttiden där. Även om den tiden inte var odelat lycklig för mig gav mina föräldrar mig en trygg uppväxt. Det kan en inte säga att Charlies och Susannes föräldrar gjorde… Charlie Lager är inte helt olik Mons Kallentofts Malin Fors, men Charlie är, precis som jag, men inte Malin Fors, ensam utan blodsfamilj. Eller är hon det? Den frågan poppar upp med flera tänkbara svar i boken.

Jag tycker att det här är en riktigt bra uppföljare till Annabelle. Persongalleriet är delvis det samma och några nya kommer till. Ska jag vara något kritisk har jag ibland lite svårt att hålla alla i minnet. Detta kan förstås handla om mig, inte om att det är för många karaktärer. Boken är en spännings- och kriminalroman snarare än en ren deckare – även om Charlie Lager agerar mer deckare än polis. Den handlar om så mycket mer än rena kriminalfall också, vilket ibland gör att den blir i mastigaste laget. Här finns allt ifrån barn som far illa och mår dåligt, alkoholproblematik, relationsstrul, påtryckningar inom yrkeskåren, psykisk sjukdom, HBTQ-tema, vem är släkt med vem för att nämna några. Det blir… liiite mycket. Men, som sagt, spännande är den och jag slukade de sista 60 sidorna på rekordtid. Jag blev för övrigt starkt påverkad av versraderna i alldeles i slutet, rader som jag skrev in i mammas dödsannons.

Toffelomdömet landar högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.