Allhelgonadagen 2018: Allt ljus – eller mörker? – på Uppsala


 Kära dagbok…

Domkyrkan natt

Domkyrkan vid midnatt – och en ynka gatlykta vid cykelparkeringen intill ån.

Igår var det allt mörker på Uppsala, i kväll ska det bli allt ljus. Jag gillar verkligen ljusspelen/konstverken i Allt ljus på Uppsala, ett evenemang som nu går av stapeln i november för sjätte gången. I år ska jag definitivt inte missa det – jag promenerar ju hem genom centrala Uppsala från jobbet varje vardag. Temat 2018 är Ingmar Bergman, till minne av hans 100-årsdag i juli i somras.

Men igår… När vi gick för att se en skräckfilm på bio… då var det rätt svart i Uppsala. På väg till bion, runt 21.30-, 22-tiden, var det mörkt men ändå fullt av polisbilar och ordningsvakter bland alla festande  spöken och monster. På väg från bion, vid midnatt, lyste lagens långa arm med sin frånvaro. Så nog behövs det blir ljus på Uppsala, alltid.

 

Bokhyllor vänstra sidan av Bokrummet

Från och med nu ska jag köpa böcker i den fysiska bokhandeln! Här är en bild av några av bokhyllorna hemma.

På temat Uppsala och mörker vill jag även lyfta fram… bokhandelsdöden. På tur att lägga ner är Studentbokhandeln, som fanns sen länge när jag kom till stan för 36 år sen, och Pocketshop på Centralen, blott några år gammal. På Studentbokhandeln köpte jag ofta de böcker jag behövde i mina studier. Där fanns det mesta och priserna var bra. På Pocketshop tittar jag in, med betoning på titta, de få gånger jag passerar. Det är tyvärr så att folk nätshoppar litteratur – så även jag. Eller läser e-böcker (styggelse!)- så icke jag. Här om kvällen senast köpte jag fyra böcker på nätet, men nu ska jag skärpa mig och gynna Drottninggatans bokhandel, The English Bookshop och Akademibokhandeln – i den ordningen.

∼ ♦ ∼

Idag var det ännu lugnare på jobbet. Bara ett möte, liksom…I morrn verkar de flesta vara antingen lediga eller ska jobba på distans (hemma). Jag är flexledig, för jag har närmare 35 timmar i plustid som jag behöver plocka ut av. Det ska bli skönt att inte göra nånting annat mer än att läsa och ha det gött. Igår hittade jag min favoritchoklad hos restaurangen på jobbet. Dessvärre var det inte bara popcorn jag åt på bion utan även den chokladkakan. Men tur i oturen att jag passerade restaurangen idag också och rev lite i en korg – jag hittade två! Jag fick betala ganska snabbt också. Annars brukar det vara lite si och så med det. Det är som om de som jobbar där inte är helt fokuserade på sina kunder eller varför de jobbar där de jobbar. Det finns många skäl till att jag knallar över till Feiroz och köper min lunchmat. Ett annat är att menyn hos Fazer brukar… ”halta” en del…

(Klicka på bilderna så blir de större etc.)


Om jag orkar ska jag kolla regnkläder
på stan i morgon. Jag tog faktiskt en snabb shoppingtur i kväll, först i sällskap med Anna, sen ensam. Shoppingturen var lyckad så tillvida att jag hittade en fin tröja till ett bra pris. Regnkläder fanns bara till dåliga priser – eller för pygméer. Innan jag traskade hemåt åt jag på chicken skewers och tog en öl på Pera. Det var riktigt god mat. Där satt ett stort sällskap i blandade åldrar. Var det en familj eller arbetskamrater? Jag hade sen tänkt att antingen gå och titta på ljuset i Uppsala eller ta en öl nån annanstans. Så jätteroligt att vara ensam på lokal eller ute i stan är det inte en kväll som denna när alla är i gäng eller par. När en inte tillhör blir det så. Och det får en finna sig i det eller söka sig utanför det ensamma. Nånstans finns det kanske nån som trivs i mitt sällskap. Det är ju inte totalt mörker i Uppsala.

(Större bilder och synliga bildtexter etc – klicka på bilderna!)

∼ ♦ ∼

Några som verkar ha mörka/dolda/andra kunskaper än jag är lokalblaskans a k a Upsala Nya Tidnings kulturredaktion. Jag hade inte en aning om att vi har haft en sextonde Erik som kung… Lite pinsamt tycker jag nog att nedanstående, fotat från gårdagens papperstidning, är. Vad hände med allmänbildningen, liksom..?

Kung Erik den sextonde

Eh men… inte har vi haft en sextonde Erik som kung..?

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Diskutabelt, Epikuréiskt, Film, Jobb, Mat, Media, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Allhelgonadagen 2018: Allt ljus – eller mörker? – på Uppsala

 1. Låter trevligt med lite upplysning i staden, men sent vill man helst inte vara ute någonstans nuförtiden..

  Kul att shoppa när man springer på ”klipp”, men att leta efter nått man behöver det kan verkligen få mig på dåligt humör 🙂

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Det är jättehäftigt i Uppsala nu under ett par veckor i november. Jag ska ev. ut en sväng i morgon kväll och titta. Men det blir tidig kväll, Uppsala city har blivit jävligt ruggigt.

   Leta efter kläder och tvingas prova en massa är nåt jag avskyr. Igår hade jag verkligen tur – fin tröja och bra pris! 😛

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.