Ett inlägg om ett vin.

Ett fruktigt, men inte så kraftigt Amarone.
Anna hade önskat stekt kalkonbröst till söndagsmiddag. Då önskade jag ett gott vin till maten. Vilken tur att vinskåpet är hyfsat välfyllt (luckor finns, dock…). Jag plockade fram en flaska Castelforte Amarone della Valpolicella 2014. En tidigare årgång (2012) fick högt omdöme av mig, så jag var mycket spänd på om denna var i samma klass. Priset den här gången var 189 kronor.
Enligt Systembolaget passar vinet till lagrade hårdostar eller smakrika rätter av vilt eller nöt. Jag svängde till en smakrik rätt av kalkon och det gick alldeles utmärkt. Anna gjorde rotfrukter i ugnen till kalkonen.
Så här kan en läsa på Systembolagets webbplats om vinets smak och doft:
”[…] Kryddig, fruktig smak med inslag av fat, körsbär, kanel, torkade tranbär, pinjenötter, peppar och kakao. […] Kryddig, fruktig doft med inslag av fat, torkade körsbär, kanel, tobak, russin, pinjenötter, peppar och choklad.
Det här vinet var verkligen fruktigt till smak och doft. Det var inte lika tungt som vanliga Amaroneviner, trots att det klassats som fylligt. Med maten gick det alldeles utmärkt. Det var även gott till desserten som på söndagen blev en repris på lördagens: jordgubbar doppade i Nutella. Jag serverade vinet väl tempererat, men jag tyckte ändå att det hade lite att önska vad gäller fyllighet och kraft.
Likväl blir Toffelomdömet högt.
Livet är kort.
Nu när hösten kommer, så blir jag mer sugen jag också på röda viner till maten 🙂
GillaGilla
Det är såå gott! Finns en del tips här på bloggen… 😁🍷
GillaGilla