Vera


Ett inlägg om en bok.Anne Swärds bok VeraEn bok som inte har stått på min inköpslista
är Anne Swärds roman Vera. Ändå fick den följa med hem i början av juli när jag köpte den till mig själv. Författarbekantskapen var ny, men nånstans hade nån gjort mig nyfiken på just den här boken. Och pocketböcker är aldrig fel när en reser – vare sig det är enbart litterärt eller så långt som till Stockholm. Det var nämligen i Stockholm jag läste ut boken igår.

Resan med Vera går till 1940-talets Sverige, med tillbakablickar under krigsåren i vad jag tror är nåt så kallat öststatsland. Den unga Sandrine hamnar i Sverige med lånad identitet och väska och med ett oönskat barn i magen. Den äldre och välbergade Ivan Ceder friar och Sandrine säger ja. På själva bröllopsdagen föds flickan, hon som får namnet Vera. Äktenskapet är förstås inte lyckligt. Sandrine har svårt att anpassa sig och flickan vill hon inte alls ta hand om. Även Ivan bär på hemligheter, som Sandrine inte lyckas avslöja förrän mot slutet. Krig, elände och ett HBTQ-tema – så kan boken sammanfattas. Och ändå finns här en ung, skör kärlekshistoria som inte riktigt får slå ut i blom.

Det här är en grym historia. Grym för alla inblandade. Det är nog knappt ingen i boken som får uppleva kärlek. En kärlekshistoria som knappt hinner börjar får ett abrupt slut på grund av kriget. Det är en skakande berättelse som spelas upp, en historia med många bottnar. Författaren får ihop precis alla trådar och jag är mycket imponerad. Det här är en riktigt bra bok.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vera

  1. MarveW skriver:

    Har både hört och läst mycket om boken men inte läst än. Jag hoppas på att min bokcirkel vill läsa den i höst.

    Gilla

  2. Jessica Ekström skriver:

    Har precis läst klart boken och är helt förstörd! Hur går det egentligen för alla? Träffas Sandrine och Levi igen eller har han en ny familj (vilken svarade när Sandrine ringde)? Stannar hon hos Vera? Eller reste hon vidare in i Europa för att fly sig själv..?? Jag vill veta!!

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.