Vävarnas barn


Ett inlägg om en bok.Per Anders Fogelströms bok Vävarnas barnI min mammas bokhyllor
hittade jag en del böcker av Per Anders Fogelström, bland annat Stad-serien. Den läste jag med stor behållning. Förra sommaren fick jag låna Kamrater-serien – minus den sista delen! – av en kollega. Men så fanns efter mamma också den tredje delen i Barn-serien, Vita bergens barn. Självklart ville jag läsa de två första delarna. I början av juni fyndade del ett, Vävarnas barn, inbunden och i gott skick för 30 kronor hos Emmaus i Gryttby. I morse läste jag ut boken och medan jag påbörjar jakten efter del två, Krigens barn, läser jag nåt helt annat.


Precis som i de övriga böckerna
skildras Stockholm i Vävarnas barn. Nu är vi nere på 1700-talet och böckerna i Barn-serien sägs vara ”prequels” till Stad-serien. I den här boken skildras klädesarbetarnas liv. Såväl vuxna som barn lever så hårda liv att det understundom är svårt för mig att läsa om boken. De är de lägsta i samhället, de har inte ens rätt till sina kroppar. Och när som helst kan de dömas till tukthus, fängelse eller tvångsarbete, allt efter överklassens godtycklighet. I den här boken skildras den uppdiktade karaktären Johannes Krohn och hans familj, men här figurerar även personer som har levat.

Per Anders Fogelström har inte bara skrivit en gripande och mycket läsvärd bok. Han har, som vanligt, levandegjort en bit av Stockholms historia. Och framför allt: lyft fram människor som annars skulle ha glömts bort.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Familj, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.