Där gryningen dröjer


Ett inlägg om en bok.Anna Lihammers bok Där gryningen dröjerFör några år sen fick jag förmånen av förlaget Historiska Media 
att recensera arkeologen Anna Lihammers deckardebut 2014 Medan mörkret faller (<== min recension hos UppsalaNyheter är citerad en bit ner på sidan som länken går till) både på gamla bloggen och hos UppsalaNyheter. Förra året läste jag uppföljaren Än skyddar natten. Nu har jag precis slagit ihop pärmarna till den tredje boken om polisen Carl Hell och polissystern Maria Gustavsson i 1930-talets Stockholm, Där gryningen dröjer.

Året är 1936 och Carl Hell ska stationeras i Berlin, nåt han inte alls vill, olympiaden till trots. Men så kallas han till en mordscen i Stockholm. Ett gäng människor har brutalt mördats. Sex, alkohol och droger är inblandade. Endast en ung tjej har överlevt ett fruktansvärt blodbad. Maria Gustavsson upptäcker nämligen att hon lever, till skillnad från poliserna. Detta gör att polissystern straffas och tvingas sitta vak på sjukhuset hos offret som överlevde. Samtidigt som nutiden (1930-talet) skildras – med inte bara morden utan den framväxande nazismen – får läsaren glimtar från en polarexpedition cirka 20 år tidigare. Mordoffren är starkt förknippade med expeditionen. Och nån eller några gör allt för att försöka förhindra utredningen av morden 1936,

Det här är riktigt spännande! Jag gillar också att polissystern Maria Gustavsson får en mer framträdande roll här. Hon lever för övrigt med en kvinna. Carl Hell skildras sympatiskt och läsaren förstår att han har upplevt svåra saker i det förflutna. Hans nutida kärleksliv är inte heller okomplicerat och det har på sätt och vis med utredningen av morden att göra. Upplösningen blir inte bara spännande, den är också känslomässig. 

Den tredje boken i serien är en välskriven och spännande historisk deckare. Den får högsta Toffelomdöme.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.