Fredagen den 4 maj 2018: Referensramar och sånt som blev… annat


 Kära dagbok…

Apelsiner

Mina referensramar ger mig både trevliga och otrevliga associationer när det gäller apelsiner.

Referensramar… Det är såna vi alla har och som håller oss till de tolkningar vi gör av olika saker. Som bilden här intill. Mina referensramar gör att jag skapar associationer till annat samtidigt som jag njuter av den underbara färgen dessa frukter har. I övrigt får jag rysningar, eftersom jag inte gillar att skala apelsiner och få saft under mina naglar. Det har hänt att min sambo har undrat: ”Vilka naglar?”. Ja, jag gillar inte att ha långa naglar och när den yttersta kanten är två millimeter är mina naglar två millimeter för långa och måste klippas omedelbart. Så… anblicken av apelsiner får mig inte bara att se frukten som sådan, den ger mig både trevliga associationer och lätt otrevliga. Mina referensramar, skapade av det jag har varit med om.

På jobbet pratar jag en del om just referensramar. Det handlar om att det är viktigt att se, förstå och acceptera att andra människor har andra referensramar än du själv. Det är bland annat därför det är… lite svårt med kommunikation…

∼ ♦ ∼

När vi flyttade till Main Street hade vi en plan om att ha ett bokrum. Ett rum för alla våra böcker, med var sin skön fåtölj, och en eller två arbetsplatser. Det visade sig att det som blev Bokrummet var mindre än vi trodde. I dagsläget är det knökat med hyllor och böcker, ett skrivbord och en fåtölj med tillhörande fotpall. E brukar säga att det är mitt rum och det har jag lite dåligt samvete för. Förhoppningsvis kan vi få till ett bättre bokrum när Mellanrummet/Djungelrummet blir färdiginrett. Fast först måste ett antal saker och en säng hitta ett nytt hem, nåt som inte är alldeles lätt här i Uppsala.

Men det är inte bara böcker i Bokrummet. Min tanke var att sitta där och recensera böcker vid datorn och skriva andra saker, men som bekant är min skrivbordsstol ofta upptagen av Queen Mini, som kvider irriterat om jag försöker flytta på henne. Ibland måste jag flytta på henne och då blir hon sur och går omkring och blänger på mig eller hittar på bus för att locka mig därifrån. Nu har också hennes barn hittat dit. I morse lyfte jag för fyrahundrafyrtiofjärde gången ner Lucifer från skrivbordet där han låg ovanpå min laptop. Jag är inte så säker på min dator gillar sex kilo katt. Även Citrus har hittat till Bokrummet. Därför måste jag från och med nu kalla det för Bokrummet/Kattrummet. Suck…

∼ ♦ ∼

Grön dramaten

Dramaten är en god följeslagare på handlingsresor till Korgtassen.

Det blev en solig, men lite kylig start på fredagen. E var trött i morse, jag kände mig hyfsat pigg. Jag publicerade nyhetsbrevet på förmiddagen, tog tag i ord som märktes och ägnade mig sen åt sånt som blivit lite liggande. När jag gick hem var jag fortfarande hyfsat pigg. Fast… jag ser ju inte direkt fram emot att ägna fyra timmar, med start klockan tio, i morgon lördag, åt att städa gården och fixa fint. Men inbjudan från bostadsrättsföreningen känns rätt obligatorisk, så jag får gå dit och göra en insats. Anna börjar jobba klockan 13 och borde därför slippa infinna sig. Att tvinga en femtonåring till att städa en lördagsförmiddag med ett gäng tanter och farbröder går förstås inte, trots att den efterföljande korvgrillningen tände en glimt i grabbögat. Nä, men efter städningen har E lovat att hänga med och handla ihop med vår illgröna Dramaten. Sagda Dramaten är en god följeslagare på handlingsresor till Korgtassen Torgkassen. I kväll stekte jag kycklingburgare och bjöd på jumbopommes till, men i morgon tänkte jag att vi ska köpa nåt gott över disk att värma – eller ej.

I kväll kanske jag stryker en stund efter Annas megatvätt i onsdags kväll. Och/eller läser ut Blodlokan. Det är inte mycket kvar… Klockan 21.15 sitter jag i Clark Kent* utanför Äldreboendet och väntar på att få skjutsa hem arbeterskan.

∼ ♦ ∼

Det delas inte ut nåt Nobelpris i litteratur i år (men nästa år, parallellt med 2019 års pristagare) och en man är anhållen misstänkt för att ha planerat ett terrorbrott mot Åhlénshuset här i Uppsala… Tillvaron är full av kaos och katastrofer. Jag vet inte vad jag ska säga om alla eländen. Sinsemellan olika, men… Jag tar mig för min panna och undrar

Varför måste ni vara så dumma mot varandra..?

∼ ♦ ∼

*Clark Kent = min lille bilman

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Familj, Jobb, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Fredagen den 4 maj 2018: Referensramar och sånt som blev… annat

 1. MarveW skriver:

  Önskar att jag hade ett svar, eller åtminstone en aning, till den sista frågan. Nu känns allt så svårlöst. Vad kan man göra?
  Bokrum låter fantastiskt, det är även min dröm. En stilla undran – är det någon skillnad på ett bokrum och ett bibliotek?

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Vårt bokrum är rätt trångt, bara, tyvärr, men större än det jag hade tidigare. Nu får alla tio rödbruna Billyhyllorna plats i ett rum. Dessvärre är de… fulla. Till bredden/höjden.
   Bokrum är ett svenskt ord, bibliotek ett grekiskt. Och bibliotek för mig är utlåningsställe. Det är inte bokrummets främsta syfte hos oss – fast jag lånar förstås ut böcker också!

   Gillad av 1 person

   • MarveW skriver:

    Jag har tänkt mig bibliotek som boksamling. Hade aldrig sett ordet bokrum tidigare.

    Gilla

   • Tofflan skriver:

    Tycker att bokrum är enkelt och vackert. Förut kallade jag det arbetsrum, nu är fokus på böckerna. 😁

    Gillad av 1 person

   • MarveW skriver:

    Jag har två extra rum. När jag flyttande in tänkte jag att det ena skulle vara ett kreativt rum (mycket skapande), det andra ordning och reda (kontor). Nu är både någon form av avlastningsrum som jag aldrig använder.

    Gilla

   • Tofflan skriver:

    I min förra lägenhet hade jag två rum ”över”. Det ena blev arbetsrum inkl. böcker och det andra gästrum för min mamma och kompisar som kom långväga ifrån för att hälsa på.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.