Ett vin: Barolo Fontanafredda 2013


Ett inlägg om ett vin.


 

Barolo  Fontanafredda 2013

Baroloviner gör segerståg i mitt liv just nu.

Baroloviner gör lite av ett segertåg genom mitt liv just nu. De tillhör inte bara den högsta klassen viner från Piemento, de är också smakrika och fylliga, härligt kraftfulla och passar till det mesta. Min sambo och jag äter inte alltid samma mat, även om vi oftast gör det. Anna äter alla sorters kött, medan jag bara äter kalkon och kyckling. Goda och smakrika ostar äter vi emellertid båda två.

Det var till de svindyra lördagsostarna jag plockade fram en flaska Barolo Fontanafredda 2013 ur vinskåpet i lördags, öppnade det och lät det lufta. Men vi drack de sista glasen av vinet till söndagskalkonen, en kraftigt kryddad pippi med vitlökssmör. Systembolaget, som säljer vinet för 209 kronor/flaskan, tycker att en ska äta lamm-, nöt- eller viltkött till vinet. Ostar och kalkon går lika bra.


Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets smak och doft:

”Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, rosor, jordgubbar, sandelträ, nougat och pomerans. […] Nyanserad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, rosor, jordgubbar, sandelträ, nougat och pomerans.

Den där nougatsmaken kände jag tydligast när jag drack vinet till kalkonen. En kan tycka att smakerna skulle skära sig, men icke. Vin och kalkon gick alldeles utmärkt ihop. Även ostarna, som var mycket svindyra smakrika – två blåmögel och en hårdost – var alldeles utmärkta till vinet. Då hade vi emellertid druckit annat innan och smaklökarna var inte lika opåverkade av detta.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Familj, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.