Hur jag lärde mig förstå världen


Ett inlägg om en bok.


Hans Roslings memoarbok Hur jag lärde mig förstå världenIbland är det oväntade och överraskande bra. Riktigt bra, till och med. Som julklappen jag fick av Annas snälla mamma och hennes L förra året. Tack! Ja, jag fick egentligen två julklappar, men den jag tänker på är Hans Roslings självbiografi, förfärdigad med bistånd av Fanny Härgestam, Hur jag lärde mig förstå världen. I morse vid halv fem-tiden läste jag ut boken.

Den här självbiografin började Uppsalasonen Hans Rosling skriva i delar. När det stod klart att han drabbats av bukspottskörtelcancer och inte hade lång tid kvar att leva (cirka ett år levde han efter beskedet) tog skrivandet fart. Till sin hjälp hade han journalisten Fanny Härgestam. Jag brukar vara rätt kritisk till journalister som ”hjälper till” att skriva kände personers böcker. I det här fallet är jag det inte. Det känns som om Hans Rosling har skrivit allt – och då har den medverkande skribenten/journalisten lyckats.

Boken ger läsaren glimtar från Hans Roslings barndom och familjeliv som vuxen. Men de djupaste skildringarna handlar om hans tid som läkare, forskare och lärare, framför allt i Afrika. Det är spännande och framför allt lärorikt att få ”resa” med Hans Rosling till länder som är så fattiga att den som inte sett det med egna ögon näppeligen kan tro att det är så som det är. Via den här skildringen öppnas mina ögon mer.

Hans Rosling – och kanske Fanny Härgestam – har ett bra flyt i sitt språk. Beskrivningarna av andra kulturer och möten med människor är levande och färgrika och i många fall roliga. Ett ställe där jag skrattar högt för mig själv är när Hans Rosling är i USA och så glad att han gör hoppsasteg på Manhattan. Varför då? Det avslöjar jag självklart inte här. Läs boken så får du veta!

Varför boken var överraskande, förresten? Först och främst för att den inte stod på min inköpslista. Men Annas snälla mamma och hennes L hade uppenbarligen tänkt – och tänkt rätt. Det är nämligen inte lätt att köpa bokklappar till en bokmal som köper ganska mycket litteratur till sig själv. I det här fallet fick jag en bok jag varken hade eller hade läst – och som jag tyckte var väldigt bra.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Hur jag lärde mig förstå världen

 1. MarveW skriver:

  Ännu en bok att sätta upp på läs-listan!

  Gilla

 2. etuna1 skriver:

  Jag prenumererar tillfälligt på ljud-/e-böcker och vara bara tvungen att läsa denna bok efter din recension. Hans Rosling var och är min stora idol. Han var underhållande och kunnig men framför allt var han ju en riktig ögonöppnare!
  Hur som helst så laddade jag hem boken igår kväll. Jag skulle bara läsa liiiite.. vilket slutade med att jag sträckläste boken trots att jag var tvungen att läsa den på MOBILTELEFONEN. Jag var väldigt trött i morse men det var det värt!
  Jag håller verkligen med om varje ord du skriver i din recension – det var verkligen en fem-tofflor-bok!
  P.S. Jag kan förresten tipsa om Kazuo Ishiguros ”Never let me go”…om du inte har läst den. Den var läsvärd och tänkvärd. D.S.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Ha ha ha, va kul! 😛 Men du, nån recension är det INTE, det är ett blogginlägg om en bok jag har läst. När jag skriver recensioner framgår det av rubriken. Och recensioner skriver jag inte för tillfället, jag tackar nej till allt tills vi har kommit iordning efter flytten.
   Han var verkligen en spännande person, Hans Rosling. Så synd att jag missade hans föreläsning på ett av ställena jag jobbade innan nuvarande.
   I natt får du sussa tidigare!
   Jag har inte läst nåt av Kazuo Ishiguro, men jag har förstås sett filmen Återstoden av dagen. Tack för tips! 😛

   Gilla

 3. etuna1 skriver:

  Nä, det ju ingen recension utan just ett inlägg om en bok 🙂 ..men jag tycker dina inlägg om böcker är väldigt läsvärda och de lockar alltid till läsning av både inlägg och bok!

  Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.