Att skriva: En hantverkares memoarer


Ett inlägg om en bok.Stephen Kings bok Att skriva En hantverkares memoarerEn bok som är både en självbiografi och en handbok
i att skriva böcker – är det möjligt att det finns nån sån? Jorå, Stephen King har skrivit en! En av mina hetaste på önskelistan var hans Att skriva: En hantverkares memoarer. Boken, översatt av duktiga Ola Larsmo, blev också den första jag läste ut i år. Tack till vännen Jerry som gav den till mig i julklapp!

När en redan på omslaget blir förälskad i en bok därför att den som har skrivit boken uppmanar en till att både läsa och skriva mycket är det som gjort för succé. Stephen King inleder sen den här lilla boken med en självbiografisk del. Jag lär mig bland annat att han har (haft) missbruksproblem och var nära att dö i en trafikolycka 1999. Jag får också lära mig mer om skrivandets mödor fram till framgång. För oavsett vad en tycker om den genre Stephen King skriver i, skräck, går det inte att förneka att han är en bestsellerförfattare.

I övriga delar får läsaren både inspiration till att skriva och konkreta råd i lagoma doser. Det är som att författaren låter läsaren tänka lite själv med de exempel han ger. Det gillar jag! Men mest gillar jag nog raderna om den hämmade på sidan 118 i den inbundna utgåvan:

”[…] Den hämmade skriver ‘Mötet kommer att hållas klockan sju’ av den enda orsaken att han tror att det ger intryck av att han verkligen är säker på sin sak. Fördriv denna quislingtanke! Var inte en sån mugglare! Spänn ut bröstet, håll huvudet högt och bestäm när mötet ska äga rum! Skriv: ‘Mötet är vid sju.’ Sådärja! Det kändes väl bra? […]

Vidare uppskattar jag översättare Larsmos kloka instick, noter som visar att även översättaren har tänkt till och läst på utan att för den skull ta över författarrollen här.

Det här är en riktigt bra och inspirerande handbok för den som vill bli författare – och för den som gillar att läsa och skriva rent generellt. I slutet lämnar Stephen King inte mindre än två långa läslistor, till exempel.

Toffelomdömet behöver ingen tveka om – det blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Att skriva: En hantverkares memoarer

  1. MarveW skriver:

    Oj, oj, tror att det ligger något ex här hemma någonstans. Det måste jag leta upp. Tack för påminnelse.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.