Den nya dagen gryr. Karin Boyes författarliv


Ett inlägg om en bok.Johan Svedjedals bok Den nya dagen gryrEtt av mina mål med ledigheten i mellandagarna 
var att läsa  Johan Svedjedals biografi över Karin Boye, Den nya dagen gryr. Karin Boyes författarliv. Med sina snudd på 700 sidor trodde jag att läsningen skulle ta längre tid än den gjorde. Jag vill inte påstå att jag sträckläste boken, men näst intill. Så snart tillfälle gavs öppnade jag boken. I morse slog jag ihop pärmarna vid frukosten. Slut.

Den var ganska länge sen det skrevs nåt om Karin Boye. Den här boken kom ut i augusti i år och jag kunde inte vänta längre än till november med att köpa den. Jag ångrar inte köpet en enda sekund. Som läsare får jag följa Karin Boye från barnaåren till de där dagarna i april, runt min födelsedag, faktiskt, när författaren begår självmord. Det är givetvis inget slut jag tycker om, men jag vet ju att det var så. Sen kan det debatteras i evigheters evigheter om självmordet var ett misstag eller inte. Vi lär aldrig få veta.

Boken är en intressant resa som inte enbart utspelar sig i vår kungliga huvudstad. Studieåren i Uppsala präglade såväl Karin Boyes författarskap som hennes person. En termin i Motala som lärare benämns förresten som snudd på semester för Karin Boye! När hon återvänder till Stockholm är det för att gifta sig. Äktenskapet blir emellertid varken lyckligt eller långvarigt, för Karin Boye förälskar sig i kvinnor, nåt Johan Svedjedal inte väjer för att skriva om.

Under den här litterära resan återser jag ett par gamla bekanta, BG och MM, som båda har disputerat på Karin Boye. Jag ser också skrämmande många likheter mellan mig själv och Karin Boye. Ja jag vet, det låter inte klokt, men många är de. (Jag ska inte delge dem alla här, var inte orolig.) De stora skillnaderna är emellertid att jag inte på långt när är lika begåvad som Karin Boye var. (Vi är heller inte lika till det yttre. Däremot till det inre.) Ingen av oss kom(mer) överens med siffror, däremot är vi ordälskande. En bild av våra likheter(?) ser jag i en anteckningsbok där jag skrev ner dikter och citat under 1980-talet. Bland annat har jag med min då läsliga skrivstil nedtecknat flera dikter av Karin Boye. Och kusligt nog upptäcker jag att våra handstilar är/var (Karin skriver ju inte mer och jag skriver så fult numera) så lika…

Karin Boyedikter

Karin Boyedikter – den vänstra nedtecknad av Toffelhanden i en anteckningsbok, den högra ett foto på en dikt nedtecknad av Karin Boyes hand.


Det här är en otroligt intressant och läsvärd bok 
om en lysande författare som kämpade med sig själv. Det kan inte ha varit lätt för en sanningsälskande att mestadels hålla inne med sin sexuella läggning. Inte heller var det förstås lätt att gång på gång bli förälskad i kvinnor som i de flesta fall inte besvarade känslorna. Att kämpa för uppehället hela livet och att dessutom mot slutet av sitt liv ta hand om två sjuklingar, vilka båda två skulle överleva henne själv endast en kort tid, ger en insikt i en sällad visad omtänksam sida. Karin Boye lyfts ju ofta fram som intellektuell, radikal, spirituell, livlig. I själva verket var hon kanske… väldigt, väldigt ensam.

Toffelomdömet kan inte bli nåt annat än det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Den nya dagen gryr. Karin Boyes författarliv

 1. fruhatt skriver:

  Den måste jag absolut läsa !

  Gilla

 2. MarveW skriver:

  Intressant. Det här är en bok som jag ska läsa. Känns skönt om författaren avstått från att spekulera om kärleksliv.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Ja det var inga spekulationer utan rakt på sak. Karin Boye levde faktiskt många år med en kvinna. Jag kan förstå att tidigare forskare som råddat i hennes författarskap kan ha undivkit att skriva om det pga av den tid som rådde. I modern tid är det ingen tvekan om att Karin Boye blev kär i kvinnor.
   När det gäller författarskapet är det grundligt genomgånget i den här boken. Privatlivet får minst lika stor plats, men det nämns också att de båda ”liven” självklart påverkade varandra. Många av Boyes litterära verk, till exempel, lånar stoff från verkligheten – som hos så många andra författare. Inget ovanlig, alltså.

   Gillad av 1 person

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.