Ett inlägg om ett vin.

Fylligt, chokladigt och prisvärt vin av årgång 2016.
Ja, jag åt ju lax till middag igår kväll och till det kan en inte dricka rödvin. Det blev en öl till firren. Men lite senare dukade jag fram en bit krämig gorgonzola, färskostfyllda paprikor, mammutoliver och paprikatapenade och till det går det hur bra som helst med rött vin. Jag öppnade en flaska Gran Appasso 2016. För nästan precis ett år sen drack jag den förra årgången, 2015, och gav vinet ett högt, men inte högsta, omdöme.
Som vanligt har Systembolaget och jag divergerande åsikter om vad en ska äta till det här vinet. Systemet förordar lammkött, nötkött eller lagrade hårdostar. Priset för vinet är endast 89 kronor och det tror jag att vi är överens om att det är ett bra pris.
Så här kan en läsa om vinets smak och doft på Systembolagets webbplats:
”Kryddig, fruktig smak med liten sötma, inslag av fat, russin, körsbärspraliner, kryddnejlika och vanilj. […] Kryddig, fruktig doft med inslag av fat, katrinplommon, körsbärspraliner, kryddnejlika och kanel.
Vinet är otroligt fylligt och gott. Jag känner russin, men även mörk choklad, nejlika och kanel. Så värst mycket av det jag dukade fram orkade jag inte äta. Lite senare sköljde jag ner en frukt & mandel-choklad med vinet och det var riktigt gott. Den bäriga smaken från förra årgången och den korta eftersmaken noterar jag inte alls här – tvärtom är eftersmaken lång och vinet, som sagt, fylligt.
Toffelomdömet blir det högsta för detta prisvärda vin.
Livet är kort.