The Theory of Everything (2014)


Ett inlägg om en film.Filmen The theory of everythingPå helgerna brukar det inte vara mycket att se på TV.
Eftersom jag hade grejat en massa hela dagen igår hade jag förberett mig för en kväll på sofflocket tillsammans med en bok. Men hur det nu än var fastnade jag vid en film, The Theory of Everything (2014). Den två timmar långa filmen gick på SvT 1 .

Filmens huvudperson är Stephen Hawking, den lysande astrofysikern som tidigt drabbades av ALS. Stephen Hawking fick veta att han hade två år kvar att leva när han fick diagnosen. Han lever fortfarande och är idag i 75 år. Filmen är biografisk och baserad på en bok som hans före detta hustru Jane Hawking skrev om parets liv tillsammans. Paret träffades som studenter vid Cambridge under 1960-talet. De gifte sig trots att Stephen fått diagnosen. Stephen fortsatte med sin forskning och blev mycket berömd. Men han blev också far till tre barn. Hustrun Jane fick ta allt praktiskt ansvar för såväl barn och hem som sin man, en situation som förstås blev ohållbar i längden. Paret gick så småningom skilda vägar. Icke desto mindre är det ett kärleksfullt porträtt Jane tecknar av sin make, vars kropp allt mer kollapsar. Först är det händer och fötter, så småningom även talet. Men hjärnan är lika skarp som alltid.

Jag tycker att skådepelaren Eddie Redmeyne gör ett helt lysande porträtt av Stephen Hawking. Han fick också en Oscar för sin prestation (Bästa manliga huvudroll). Det jag gillar med hela filmen är att det inte blir så där Hollywood-gråtigt. Saker och ting – och personerna, inte minst – skildras för det de är. Hela tiden kommer nya problem och svårigheter, men Stephen och Jane kämpar för att möta och lösa dem. Filmen visar också de dilemman paret ställs inför. Fast lite kan jag inte låta bli att undra om… Om inte fanns… hur hade det blivit då..?

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Film, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till The Theory of Everything (2014)

  1. Monika skriver:

    Jag tyckte riktigt mycket om den här filmen, den var så pragmatisk och verkar skildra precis så som det var.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.