Min kamp 5


Ett inlägg om en bok.


Karl Ove Knausgårds bok Min kamp 5Nu har det snart gått ett år sen jag fick de två sista böckerna i Karl Ove Knausgårds Min kamp-serie. Det var vännen Jerry som gav mig dem i julklapp förra året – tack! Eftersom båda är tegelstenar (638 sidor respektive 1 126 sidor i Pocketförlagets pocketutgåvor) har de fått vila en stund i min TBR-hylla*. Men för ett tag sen grabbade jag tag i Min kamp 5 och i morse läste jag ut den.

Wikipedia skriver att Min kamp-böckerna är självbiografiska. På baksidan av den femte delen står att de är autofiktiva. Jag tror sanningen ligger nånstans där emellan. På del fems nästan 700 sidor får vi följa med bokens Karl Ove till Bergen. Där ska han plugga på Skrivekunstakademiet och bli författare. Självklart är inget i tillvaron lätt och ljust. Karl Ove har svårt att studera och skriva, svårt att försörja sig, svårt med alkoholen och svårt med kärleken. Det som till sist blir vändpunkterna i Bergen-livet är faderns död och den litterära debuten. Och där, ungefär, slutar del fem.

Som i de andra delarna står Karl Ove i centrum. Alla andra är bifigurer och allt som inte handlar om honom är bihistorier. Han blir avundsjuk när andra lyckas bättre och snabbare med sina författarskap, ändå kan han liksom inte skärpa till sig. Det är som om det blir en ren tillfällighet att han debuterar.

Men jag gillar de här böckerna! Jag älskar författarens detaljrikedom, hur han grottar ner sig i vissa saker när han skriver. Samtidigt kan jag ha svårt för att han inte tar tag i saker, att han inte tar sig samman. Alkohol är uppenbarligen nåt han borde hålla sig ifrån.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini


*TBR-hylla = hylla med olästa böcker, på engelska ”To Be Read”


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Det här inlägget postades i Böcker, Personligt, Vänner och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.