Två viner: Villa Garros Sauvignon Bordeaux 2016 och Langhe Nebbiolo Pio Cesare 2012


Ett inlägg om vin.Den här helgen har vi hällt i oss två flaskor vin. 
För omväxlings skull har ett varit vitt och ett rött och bara ett av vinerna, det röda, var italienskt. Här kommer några tankar om vinerna.

Villa Garros Sauvignon Bordeaux 2016

Villa Garros Sauvignig Bordeaux 2016

Ett väl kylt, franskt och superbt vitt vin.

På fredagar är det inte alls dumt med fisk till middag. Fästmön och jag använde, som jag skrev om igår, våra presentkort på Hambergs fisk och köpte rödtunga med tillbehör. Fisken var vit och mjäll och smakade inte jättemycket. Det som skapade en smaksensation var smöret med rödbetor och kapris. Syrligt, lite sött och salt – och som kronan på verket – saffransaioli till brödet.

Till detta goda korkade jag upp ett franskt vin, Villa Garros Sauvignon Bordeaux 2016. Det här vinet ska passa till lättare fisk- och skaldjursrätter eller syrliga getostar, enligt Systembolaget. Det passar också som aperitif. Vinet kostar 99 kronor.

 

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets smak och doft:

”Fruktig, något aromatisk, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, krusbär, örter och citron. […] Fruktig, något aromatisk doft med inslag av gröna äpplen, krusbär, örter och citrusskal.

Jag tyckte verkligen att vinet var friskt och lätt att dricka. Citrussmaken var tydlig och vinet var torrt och väl kylt. Det funkade hur bra som helst till maten. Jag har druckit en tidigare årgång av vinet och blev då besviken. Sammanfattningsvis kan jag säga den här årgången vi drack igår, 2016, var superb.

Toffelomdömet blir det högsta. 

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniLanghe Nebbiolo Pio Cesare 2012

Langhe Nebbiolo Pio Cesare 2012

Lagom tungt italienskt som passade till kycklinggryta med sting.

Igår på lördagen ville vi inte äta fisk igen. Det blev delikatessdisken på Årstahallen som fick stå för middagen. Vi valde en kycklinggryta med chili samt stekt ris till. Utöver det köpte vi en gräddbrie och en grönmögelost samt färskostfyllda paprikor. En chiliost från kylen kompletterade den fasta delen av maten. 

Till min fasa upptäckte jag att korkskruven hade gått sönder. Som den erfarna vindrinkare jag är lät jag mig inte nedslås utan lyckades ändå korka upp en flaska av det röda, italienska Langhe Nebbiolo Pio Cesare 2012. Vinet kostar 156 kronor. Det passar bäst till vilt-  eller nötkött, enligt Systembolaget. Jag tyckte att det passade alldeles utmärkt till kycklinggryta med chili.

Detta kan en läsa på Systembolagets webbplats om vinets smak och doft:

”Nyanserad, kryddig smak med inslag av fat, torkade tranbär, kakao, nypon, kryddnejlika och läder. […] Nyanserad, kryddig doft med inslag av fat, torkade körsbär, lakritsrot, tobak, nypon och kryddnejlika.

Jag kände ett tydligt inslag av tranbär, men även kakao och lakrits. Vinet var inte jättetungt och hade ingen lång eftersmak. Det fungerade alldeles utmärkt till kycklinggryta med sting och ostarna. I och med att vinet inte kändes så tungt blev inte heller mitt huvud tungt av det.

Även detta vin får högta Toffelomdöme.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini


Det blev sammanfattningsvis en alldeles utmärkt vinhelg!

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Familj, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.