Recension: Döden ingen ser


Ett inlägg om en bok.AM Schjetleins bok döden ingen serI början av september
hittade den tredje delen i Anne-Marie Schjetleins trilogi om kirurgen Andreas Nylund ner i min postbox. Avsändare var förlaget Bokfabrikentack! – och överenskommelsen var att jag skulle skriva en recension. Under tidiga morgontimmarna den här lördagen slog jag ihop pärmarna på Döden ingen ser och satte mig vid datorn för att skriva något.

Den här gången handlar till om bristande patientsäkerhet, misstag och svårigheter i sjukvården där belastningen och stressen är hög. På sjukhuset där Andreas Nylund arbetar görs fatala fel, nåt som drabbar patienterna och deras närstående. En sjuksköterska tar livet av sig efter att ha sagt upp sig, men när fler döda kroppar dyker upp – en i sjukhuskyrkan, en på ett bastuaggregat (!) och en nedanför ett tak – kanske det snarare handlar om mord. På det privata planet har Andreas blivit tillsammans med grannfrun Stina och de försöker skapa sig ett liv tillsammans med de fyra barnen – och Stinas exmake i huset bredvid. Vidare finns Andreas rädsla för svägerskan Petra kvar.

Det dröjer ända till två tredjedelar in i boken när det sker nåt mord. Innan dess är de cirka 200 sidorna till största delen en appell för hur dåligt det är i vården,underförstått: nåt måste göras. Jorå, jag vet hur läget är på flera sätt än ett, men hallå, jag trodde att det här var en psykologisk spänningsroman, som utlovas på omslaget. Det är lovvärt att författaren vill göra ett inlägg i debatten om otillräckliga resurser och taskig arbetsmiljö i vården. Stress och dåliga förhållanden på jobbet är emellertid inte enbart nåt som råder i sjukvården. Jag blir därför aningen besviken och tycker att boken inte direkt håller det baksidestexten utlovar.

På de 100 sista sidorna blir boken mer som en deckare igen och slutet är annorlunda-  på ett bra sätt. I övrigt tycker jag att boken spretar mer än lovligt och att den, som sagt, inte helt håller vad den lovar om innehållet.

Utöver detta konstaterar jag att förlagets webbplats fortfarande är under omarbetning. Författarens dito känns inte helt uppdaterad. Idag är närvaro i sociala medier och på webben nånting som är A och O när det gäller marknadsföring. (<== litet tips från mig)

Toffelomdömet blir medel.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt, Sociala medier och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Recension: Döden ingen ser

 1. Marie: Mitt skrivliv skriver:

  Det är i sanning en utmaning att balansera samhällskritik med en spännande historia. Det får inte gärna tippa över. Men jag blev nyfiken på att läsa, så tack för tips!

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Det ena behöver inte utesluta det andra, men ”samhällskritik” bör inte ta över när det anges att det är en psykologisk spänningsroman. Boken ingår i en serie, så du bör nog läsa del ett och två först. De fick för övrigt högre Toffelomdöme än del tre…

   Gillad av 1 person

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.